Saba nova per al Ball de les Forques de Nalec

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Deu anys després de la seva recuperació, el Ball de les Forques de Nalec va estrenar ahir un grup infantil format per 16 nens de 3 i 7 anys, que van escenificar el ball en el marc de la Festa Major de Sant Jaume. Els infants van ballar amb unes forques de branques d’om que va elaborar el veí més veterà, Pepe Corbella, de 94 anys, que es va mostrar satisfet de poder col·laborar amb les festes i les tradicions perquè “és important preservar-les perquè es conservin amb el temps”.

L’alcaldessa, Agnès Corbella, també es va mostrar “molt contenta” que finalment s’hagi creat aquest grup infantil perquè garantirà el futur del Ball de les Forques. Corbella va agrair especialment la involucració d’Ares Vives, veïna de la localitat, per haver organitzat els més petits i impulsat el grup. Després del debut dels més petits van actuar els adults, una desena de joves d’entre 20 i 25 anys.

La d’ahir va ser la primera edició en la qual els impulsors de la recuperació d’aquesta festa tradicional, entre els quals hi havia l’actual alcaldessa, es van retirar per donar pas a noves generacions.

Davant de l'església i a el ritme del Ball de Sant Ferriol, primer els nens i després els joves, organitzats en cercles i dotats de les seves forques i barrets, van representar diferents passos i figures imitant tot el procés de separació del gra de la palla. I és que, tradicionalment, aquesta dansa servia per celebrar que els agricultors ja havien acabat la campanya o per reclamar l'arribada de vent (a la Vall del Corb de la típica marinada) si el temps no acompanyava.

El Ball de les Forques era molt tradicional en aquesta zona. Cal destacar que Joan Amades el va recollir en el Costumari Català l'any 1953.