Salut constitueix la nova ABS Guissona – la Segarra

El Departament de Salut ha aprovat la creació de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) Guissona – la Segarra dins de la Regió Sanitària Lleida, que s'ha constituït a partir del desdoblament de l'ABS Cervera, l'única que hi havia fins ara la comarca.

Des de 2004, quan es va instaura el centre d'atenció primària (CAP) Guissona, fins llavors consultori local, l'ABS Cervera era una àrea de salut amb dos CAP: el de Cervera i el de Guissona. Ara, amb la nova ordenació territorial, la comarca disposarà de dos ABS diferenciades que comptaran amb recursos d'atenció primària proporcionals a la població assignada a cadascuna d'elles. La nova ABS donarà servei a unes 8.700 persones.

Un cop constituïda i en marxa la nova ABS, l’atenció urgent 24 hores es prestarà des del CAP Guissona.

Aquesta modificació de l'ordenació territorial respon a les demandes dels professionals del mateix ABS Cervera, dels municipis implicats i de la Regió Sanitària Lleida, per tal de donar una millor resposta sanitària a la població de la zona.

La petició ve motivada, entre altres aspectes, pel creixement de la població de l'àrea de Guissona, que ha passat dels 3.600 habitants l'any 2019 als 8.000 actuals; la dispersió de la població de la Segarra i els canvis en la mobilitat de la població, que tendeix a apropar-se a Guissona per als serveis bàsics gràcies a la millora en la xarxa de carreteres.

La nova ABS Guissona – la Segarra donarà servei a unes 8.700 persones de: Guissona, Ivorra, Massoteres, Sant Guim de la Plana, Tarroja de Segarra, els nuclis de Torrefeta, Bellveí, Sedó, Florejacs, Gra, la Morana, Palou, Selvanera, Sant Martí de la Morana i disseminat de Granollers, del municipi de Torrefeta i Florejacs i els nuclis de l'Aranyó, el Canós, Concabella, Hostafrancs, Montcortés de Segarra, Muller i Ratera del municipi dels Plans de Sió.

Des de l'ABS Cervera – la Segarra, per la seva banda, s'atendrà unes 12.340 persones dels municipis de Cervera, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Montoliu de Segarra, les Oluges, la Ribera d'Ondara, Sant Guim de Freixenet, Sant Ramon, Talavera, i els nuclis de Far (Alfà), Castellmeià, el Llor i Riber del municipi de Torrefeta i Florejacs.

L'assignació de municipis a la nova ABS s'ha fet de forma voluntària i s'ha aprovat en cadascun dels plens municipals. La modificació de la delimitació territorial s'ha publicat aquest dimecres al DOCG. Mentre no es constitueixi i es posi en marxa la nova ABS, l'atenció sanitària a la Segarra es continuarà prestant com fins ara.