S'amplia l'avís preventiu per partícules a les Terres de Ponent

Foto: Unsplash.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ampliat aquest dimecres l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric. L'avís es va activar ahir dimarts als 40 municipis que conformen la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric de la conurbació de Barcelona, a la Catalunya central i a les Terres de Ponent.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament, i s’activa per reduir les emissions de contaminants. Aquest avís comporta indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 μg/m³ a tres punts de mesurament, un a la Zona de Protecció Especial, un a la zona de la Catalunya Central i un a les Terres de Ponent. Els nivells a la resta de punts de mesurament d’aquestes zones són moderats.

La previsió a 24 hores indica que es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la situació d’intrusió de pols d’origen africà que ens està afectant s’intensifiqui; i que les condicions meteorològiques siguin poc favorables per la dispersió dels contaminants atmosfèrics.

En aquesta situació, la Generalitat recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit. També prioritzar el transport públic i reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…), o utilitzar el cotxe compartit.

També, recomana realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.). En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes. I finalment, regular la climatització de les llars.