S'aprova l'increment del 20% de la taxa de recollida de residus a Tàrrega

Foto: Ajuntament de Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega augmentarà un 20% les tarifes de la taxa de recollida d’escombraries corresponent a l’exercici 2022. El Ple va aprovar la mesura fiscal en la sessió ordinària celebrada ahir a la nit amb els vots favorables dels grups municipals ERC, CUP i PSC (l'Equip de Govern) i els vots en contra de Junts per Tàrrega.

La quota anual per a cada habitatge passarà dels 97,20 a 116,64 euros (als pobles passarà de 65,49 a 78,59 euros). L’increment de la taxa ve obligat per l’augment de costos del Consorci per la Gestió dels Residus Urbans de l’Urgell i UrgellNet a més del cànon de l’Agència Catalana de Residus (ACR) sobre la fracció resta, segons va explicar el regidor de Finances i Transparència, Daniel Esqué. En aquest sentit, assenyalà que el consistori targarí haurà d’assumir l’any vinent 59,1 euros per cada tona de brossa dipositada a l’abocador (enguany és de 53,10 euros/tona), fet que suposa un augment de més de 200.000 euros de despesa per a les arques municipals.

Daniel Esqué va reiterar la crida a la ciutadania sobre la necessitat de generar menys residus i separar correctament. “Com més alt sigui el volum de reciclatge assolit menys costos haurem d’assumir els contribuents i més retorn del cànon tindrem per part de l’ACR, a la vegada que es beneficiarà el medi ambient”. Per la seva part, la portaveu de Junts per Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va expressar el seu rebuig a l’augment de la taxa adduint que “no és prou argumentat per part de l’Equip de Govern” i que “cal posar damunt la taula altres alternatives a un servei que no satisfà a la ciutadania”.

També pel que fa a ordenances fiscals, el Ple va donar llum verda a l’augment d’un 14% del tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa rústica, coeficient que passarà del 0,7076% al 0,80%. Alhora va prosperar una modificació de la bonificació corresponent a immobles urbans per a famílies nombroses, establint-se un tram universal del 15% prèvia sol·licitud i trams del 25%, 40% i 60% condicionat a la renda. Així mateix, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) s’apujarà del 3% al 3,25%. Val a dir que la bonificació del 50% per incorporar sistemes d’autoconsum per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar s’estendrà a tots els habitatges prescindint de la qualificació d’eficiència energètica. Així mateix, s’afegeix l’opció perquè empreses i comerços puguin optar a una bonificació del 25%. D’altra banda, el coeficient aplicable de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) augmentarà entre un 11% i un 36% segons la categoria fiscal. Totes les propostes van rebre llum verda amb els vots favorables d’ERC, CUP i PSC i els vots contraris de Junts per Tàrrega.