S'arrenquen amb èxit les pintures de Francesc Marsà de l'absis de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega

Foto: Marina Rúbies.

L'església de Santa Maria de l'Alba ha estat l'escenari de l'acte d’arrencada de les quatre figures pintades a l’absis l’any 1955, descobertes durant el cicle de pintures al fresc de l'església de Santa Maria de l'Alba de Josep Minguell. L'autor té previst acabar l'obra al llarg del 2022, any en què el temple, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), celebra el 350è aniversari de la col·locació de la primera pedra.

El procés d'arrencada s'ha dut a terme mitjançant la tècnica de l’strappo, i ha anat a càrrec de professionals del Grup d'Investigació de Pintura Mural adscrit a l’Institut Universitari de Restauració del Patrimoni i vinculat a la Universitat Politècnica de València. Concretament, Iris Hernández, doctoranda de la universitat, ha explicat el procés i després ha dut a terme la treta. Aquestes pintures, obra del pintor targarí Francesc Marsà, s'han retirat en el marc del projecte pictòric que el muralista Josep Minguell realitza a l’absis del temple. 

Es van trobar quatre imatges pertanyents a un conjunt pictòric que es va pintar als anys cinquanta, que va ser retocat durant la dècada dels seixanta i posteriorment tapat. La resta del conjunt pictòric no es va preservar, però aquestes quatre imatges van ser tapades amb fustes de contraxapat. Ara que han estat descobertes, s'ha dut a terme el procés d'arrencada únicament de la pel·lícula pictòrica amb la tècnica de l'strappo. Aquesta tècnica ha estat utilitzada de manera exitosa en esglésies del Pirineu per extreure pintures romàniques a, avui en dia, es poden gaudir en museus.

El procés de l'strappo consisteix a adherir una sèrie de teles empegades damunt la pintura amb una cola orgànica, que afavoreix la contracció i la separació de la pel·lícula pictòrica que conforma la pintura. Així es pot retirar satisfactòriament del mural, i acostuma a preservar-se al voltant del 80%. En el cas de l'absis de Santa Maria de l'Alba, el procés ha estat un èxit. La tesi doctoral d'Hernández està relacionada amb la tècnica de l'strappo, i dirigida per Pilar Soriano, professora titulada de la UPV i experta en el procés d'arrencada.

L'acte ha comptat amb la presència dels membres demembre de la Comissió del Patrimoni Parroquial de Santa Maria de l’Alba i l'alcaldessa de la ciutat. Jaume Aligué ha recordat que demà farà 350 anys de la caiguda del campanar de l'església i l'enderrocament dels altars de les Santes Espines, de Sant Blai i Sant Jordi, fet que va deixar la meitat de l'església enrunada. A causa de l'enderrocament, Tàrrega compta avui amb un temple d'estil barroc classicista obra de fra Josep de la Concepció, l'arquitecte barroc més reconegut de Catalunya.

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha expressat la satisfacció de celebrar l'aniversari amb l'acabament de les pintures al fresc de Santa Maria de l'Alba i la preservació de les pintures de Marsà amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València: "Aquesta arrencada ens permetrà que Josep Minguell pugui acabar de pintar amb tota plenitud i que puguem conservar l'obra de Marsà, que serà una part més del patrimoni de l'església".