S’eleven a 58 els avis morts per Covid a Tremp

Text: Redacció / Foto: Google Maps

Ja són 58 els avis que han mort per Covid en el brot de coronavirus a la residència geriàtrica Fundació Fiella de Tremp. El brot continua actiu i afecta a 39 treballadors i 22 residents, 9 es trobaven ingressats a l'Hospital del Pallars i un és a la residència de Guissona. Així mateix, el passat 11 de desembre es va produir la primera alta voluntària, una àvia  que va retornar al domicili amb els seus familiars, i 55 residents ja han superat la malaltia. També es van derivar dos usuaris a la residència de la Pobla i un altre a Guissona, en aquest cas són negatius.

Expedient

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha obert un expedient sancionador a la residència geriàtrica de la Fundació Fiella de Tremp després de detectar una "situació sanitària descontrolada" relacionada amb el brot de coronavirus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar el passat 15 de desembre que "hem actuat a la residència des del primer dia".

Per la seva part,  la gerent de les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, va explicar el dia 10 que "ens hem trobat amb un problema molt gran de gestió de la informació, mancances de registres de medicació, de cures, d’hàbits en el traspàs de la informació i de la vigilància de la salut dels treballadors i la supervisió de les mesures bàsiques de protecció".

Farreny va detallar que la residència de Tremp va detectar un primer positiu el 19 de novembre. L’endemà es va fer un cribratge massiu en el qual van donar positiu 51 residents i 6 treballadors. A partir de llavors Salut Pública va fer visites diàries al geriàtric per tal de supervisar els protocols i el compliment de les directrius com una correcta sectorització, l’aïllament, el circuit del menjar, el tractament dels residus… El dia 23 però no es van observar millores i es van detectar mancances en l’ús dels EPIs, entre altres directrius que no s’acabaven de complir. El dia 25 es va fer un segon cribratge que el dia 27 va donar com a resultat 120 usuaris i 30 treballadors positius. La intervenció oficial del geriàtric va tenir lloc el dia 28 de novembre, 9 dies després de detectar el primer cas de Covid i la gestió de la residència va passar de la Fundació Fiella a l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).

Tot i això, Farreny va insistir que "la intervenció es fa des del primer moment en què es detecta un positiu, ja que els tècnics de Salut Pública i els referents de residències d’atenció primària fan un acompanyament per supervisar, vigilar i fer seguiment de les mesures que cal aplicar. Es dona un marge al centre per veure si pot assumir aquestes mesures amb els professionals que té, i quan es veu que no, s’aplica la intervenció més intensa”.

Arran de la intervenció, s’han creat circuits de comunicació amb les famílies, així com un servei de suport psicològic per a tots els afectats. “Hem fet més de 140 videotrucades i cada dia s’ha donat informació, ja sigui per l’equip mèdic, l’equip social o els administratius, en funció de l’estat del pacient, per tenir les famílies informades”, va explicar el director assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo.

Farreny va afirmar que "la situació clínica en aquests moments a la residència està estabilitzada i l’atenció directa, en vies de solució, però continuarem amb la incorporació de personal". I és que fins ara s’han incorporat ja un total de 19 professionals sanitaris que, juntament amb sanitaris de GSS i de l’Hospital Comarcal del Pallars, estan donant suport per poder estabilitzar la situació.

Salut va anunciar que, un cop superat el brot, durà a terme els estudis i els informes pertinents sobre la gestió i la situació anterior a la intervenció de la residència, per tal de depurar responsabilitats.

Destacar que la Fiscalia també ha obert una investigació al respecte.

La residència es defensa

El Patronat de la residència Fundació Jaume Fiella de Tremp va emetre un comunicat afirmant que "el geriàtric ha passat totes les inspeccions i controls de Salut" i assegurant que "quan es va detectar el primer contagi, immediatament es van realitzar les exigides proves a tots els treballadors i resident i en tot moment a la residència es van complir responsablement els protocols, no hi va haver descontrol ni manca de registres i es va assegurar en tot moment l’atenció humana, higiènica, mèdica i farmacològica dels residents, amb el suport del CAP i de l’Hospital Comarcal, i amb un esforç molt gran de tot el personal de la residència". El Patronat de la residència de Tremp també va explicar que el 26 de novembre Salut va intervenir el geriàtric i aquest va quedar en mans de l'ONG Associació per al Benestar i Desenvolupament (ABD) mentre que dos dies després va canviar la gestió, assumida des de llavors per GSS. L'ONG va negar-ho.