Simposi a Tàrrega sobre la poeta i traductora Teresa Pascual

Foto: Ajuntament de Tàrrega.

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ha donat avui el tret de sortida a un simposi sobre l’obra de la poeta Teresa Pascual, autora resident del cicle de Sant Jordi 2022 a la ciutat.

Són els anomenats “Col·loquis a Thä”, que s'han inaugurat aquesta tarda a la Biblioteca Germanes Güell amb la conferència Teresa Pascual, viure i habitar el temps a càrrec de la professora i investigadora Lluïsa Julià i un recital dels versos de la poetessa nascuda a Gandia.

Enguany però, el cicle monogràfic sobre autors contemporanis dissenyat per l’expert literari Xavier García ja ha començat al matí, quan Teresa Pascual ha visitat l’INS Alfons Costafreda per llegir alguns dels seus versos i comentar-los amb alumnat de 4t d’ESO i de Batxillerat. D’aquesta forma, “des del consistori apostem per acostar el món de les lletres catalanes als centres educatius de la ciutat”, ha afirmat Carlos Vílchez, regidor de Cultura.

Teresa Pascual s’ha mostrat “molt honorada” pel reconeixement que Tàrrega ha tributat vers la seva obra tal com ja es va fer l’any 2019 amb l’escriptor Enric Casasses i el 2021 amb el poeta Pere Rovira. “De ben segur que les ponències dels crítics i lectors ens faran descobrir, fins i tot a mi mateixa, noves visions i referents dels meus versos”, ha assenyalat l’escriptora. Per la part, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha expressat la seva alegria de poder recuperar el Sant Jordi amb una certa normalitat i ha fet valdre la presència de Teresa Pascual a la ciutat “establint lligams literaris fins a arribar al País Valencià”.

El cicle “Col·loquis a Thä” prosseguirà demà dissabte 23 abril, quan arribarà el torn d’exposició de les ponències sobre l’obra de Teresa Pascual. A partir de 2/4 d’11 del matí, a la Biblioteca, intervindran Neus Aguado, Àngels Gregori, Francesc Calafat, Ricard Garcia i Antònia Cabanilles. Són crítics i acadèmics que aprofundiran en els poemaris de l’autora protagonista, que li han valgut diversos guardons en llengua catalana: Premi Senyoriu d’Ausiàs March 1987, Premi Vicent Andrés Estellés 1988, Premi Crítica Serra d’Or 2003, Premi de la Crítica Catalana 2009 i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians Manel Garcia Grau.

Segellat el lligam entre Tàrrega i Teresa Pascual

L’aproximació a la figura de Teresa Pascual deixarà un llegat a Tàrrega. Les ponències exposades al simposi integraran una miscel·lània en forma de llibre que veurà la llum durant el Sant Jordi vinent. El volum s’acompanyarà d’una antologia poètica, integrada per una trentena de poemes seleccionats per la mateixa Teresa Pascual d’entre la seva obra. La Regidoria de Cultura editarà aquesta publicació com a testimoni del lligam que Pascual ha segellat amb Tàrrega.

El Mercat de Roses i Llibres, a l’Espai MerCAT

Al mateix temps, durant la Diada de Sant Jordi, no faltarà el tradicional Mercat de Roses i Llibres organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica. A causa de les prediccions meteorològiques, que anuncien temps insegur, el mercat es traslladarà finalment a l'Espai MerCAT (plaça de les Nacions sense Estat) de 10 h a 14 h i de 17 h a 20:30 h. El públic assistent hi trobarà llibreries amb novetats editorials, una àmplia varietat de roses i entitats sense ànim de lucre de caràcter social i cultural. També hi serà present una parada de l’Ajuntament de Tàrrega amb publicacions pròpies.

A les 12 del migdia, s'oferirà un concert de corda de l’Orquestra Arkeres, sorgida de l’Escola Municipal de Música de Tàrrega. Llibreria Sauret, a més, ha anunciat que a la seva parada signaran exemplars els escriptors Teresa Ibars (10:30 h), Jaume Moya (12 h) i Montse Rubinat (18 h). Per la seva part, Art Rural Lo Cigronet oferirà un taller de pinta-cares per a la mainada.