S’impulsarà un grup de treball per fomentar les comunitats energètiques a la Plana d’Urgell

Foto: Ateneu Popular Plana d'Urgell.

L’Ateneu Popular Plana d’Urgell va realitzar un acte el vespre del passat divendres, on es va presentar l'aposta per un grup de treball que fomenti les comunitats energètiques, i en el qual van participar més d’una vuitantena de persones.

Anna Roset, vicepresidenta de l’Ateneu, en la presentació de l’acte va explicar l’aposta de l’Ateneu, en el context del seu 20è aniversari. Així es pretén combinar les activitats i iniciatives de caràcter cultural i reivindicatiu, mitjançant iniciatives de col·laboració i cooperació amb entitats del territori en l’impuls d’accions contra el canvi climàtic, la transició ecològica i energètica.

L’Ateneu va declarar que el seu objectiu és contribuir a portar el debat energètic a Mollerussa i a la Plana d’Urgell. La finalitat és cercar sinergies de cooperació entre els actors locals (consumidors, comerços, pimes i ens locals) per accions que ajudin a reduir la factura i cost energètic dels actors, contribuint també en la mitigació de la pobresa energètica; essent les comunitats energètiques els instruments ideals.

Així, el propòsit de l’acte va ser el d’informar sobre les comunitats energètiques i de com participar en projectes d’estalvi energètic individual i de beneficis col·lectius. Entre les conclusions i reptes de la jornada, va sortir el compromís de diversos assistents en l’impuls d’un grup de treball obert a tothom, tant públic com privat, per tal de poder dirimir els propers passos a realitzar per impulsar les comunitats energètiques.

La intervenció de Javi Hernàndez, fundador i president de la Comunitat Energètica Vilanoveta de Lleida va explicar com s’ha creat, com s’organitza i els principals reptes de la primera comunitat energètica de la demarcació de Lleida. Segons Hernàndez, “la millor energia és l'energia social que dediquem a establir mecanismes per l'empoderament ciutadà. Tant en el sector energètic com en tots aquells que ens garanteixen una independència territorial que ens fa més forts”.

Els assistents varen poder informar-se i desvetllar dubtes en relació amb la possibilitat de crear aquest tipus d’instruments cooperatius en el que els actors territorials s’uneixen al voltant d’accions de reducció del consum energètic, generació i mobilitat sostenible.