S'instal·len tres miradors estel·lars a la serra del Montsec

Foto: Consell Comarcal de la Noguera.

El Consell Comarcal de la Noguera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de cada municipi, han instal·lat tres miradors estel·lars en diferents ubicacions de la serra del Montsec.

Gràcies a la manca de contaminació lumínica, aquests indrets permeten una bona observació astronòmica del cel nocturn. S'han instal·lat als municipis d'Artesa de Segre, Tiurana i Vilanova de Meià.

Aquesta acció forma part del projecte europeu Pirineus La Nuit, i n'és soci el Consell Comarcal de la Noguera. El projecte es defineix com una estratègia pirinenca per millorar la qualitat dels ecosistemes transfronterers per protegir i millorar la foscor natural nocturna. També en són socis 2 entitats navarreses i 3 de franceses, i és finançat pels fons europeus POCTEFA.

En aquests miradors hi ha instal·lats un indicador de l’estrella polar (Polaris), que permet localitzar-la a la cua de l’Óssa Menor i un plafó rodant que cal col·locar en la data de l’observació.

A ull nu s’hi localitza l’esmentada Óssa Menor (Ursa Minor) i la resta de constel·lacions circumpolars que sempre es pot veure en la nostra ubicació geogràfica, encara que en diferents posicions: l'Óssa Major (Ursa Major), el Drac (Draco), Cefeu (Cepheus) i Cassiopea (Cassiopeia).

A la roda també es marquen els canvis d'estacions: Equinoccis (EQ) i Solsticis (SL). Per completar la informació, hi ha instal·lat un plafó fix on s’explica com observar el cel nocturn.

La ubicació dels miradors astronòmics és a Vilanova de Meià (la Lloella del Llop); Tiurana (Ermita de Sant Ermengol) i  Artesa de Segre (el Castellot).

La participació en el projecte PLN reforça la valorització i la protecció del cel fosc estrellat de la Noguera i complementa les actuacions dels municipis de la comarca per ser certificats com a zona Starlight.

Actualment, 5 municipis han obtingut la certificació de destinació i reserva Starlight (Àger, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià), i 13 més la de reserva (Ivars de Noguera, Algerri, Os de Balaguer, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu de Sió, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Ponts, Oliola, Tiurana i la Baronia de Rialb).