Sis segles d'història de la comunitat gitana a Catalunya, a la Biblioteca Germanes Güell de Tàrrega

Marina Rúbies.

Avui s'ha inaugurat a la Biblioteca Germanes Güell de Tàrrega una exposició del Departament de Drets Socials de la Generalitat que repassa sis segles de presència de la comunitat gitana a Catalunya.

L'acte forma part de la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, al qual la capital de l'Urgell s'ha adherit per primera vegada. Com a darrera activitat d'enguany, se suma l’exposició 600 anys del Poble Gitano a Catalunya. Un poble dins un país, que es pot visitar des d'avui 25 d’abril fins al 25 de maig.

Joan Reyes Pubill, portaveu de la comunitat gitana de Tàrrega, s'ha mostrat molt agraït pels esforços divulgatius de la història del poble gitano, tot i que assenyala que "no puc evitar sentir tristesa per la història de racisme que van viure els meus avantpassats".

Carlos Vílchez, regidor de Cultura, ha destacat l'exposició com a continuació dels actes per commemorar el Dia del Poble Gitano, que se suma a l'exposició de llibres o el concert de rumba catalana ofert la nissaga targarina dels Pubill, celebrat el 9 d'abril, "per fer valdre la cultura gitana i prendre consciència de l'antigitanisme" amb voluntat de seguir celebrant activitats cada any.

"Aquí a Tàrrega tenim presència documentada des de principis del 1700" ha destacat Alba Pijuan, primera edil del consistori, que ha explicat que "és important que dediquem un dia i que de forma transversal treballem per la convivència i posem en valor la riquesa que ens aporta tenir el veïnat gitano que ens aporta un component cultural diferent". Pijuan ha afirmat que diverses regidories actuaran conjuntament per combatre l'antigitanisme, que "malgrat que ha millorat moltíssim, hi segueixen havent certs estereotips i perjudicis que s'han d'anar erradicant".