Stop JJOO demana "complicitat" contra la candidatura olímpica: "És la mateixa realitat que la Copa Amèrica"

Laura Fíguls (ACN).

La plataforma Stop JJOO va organitzar aquest dijous una assemblea oberta a Barcelona per "buscar sinergies" d'arreu del territori català contra la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus, sobretot de cara a la manifestació que han convocat pel 15 de maig a Puigcerdà.

"Esperem que neixi una complicitat de cara a la manifestació i en la lluita contra el macroesdeveniment dels Jocs. Al final és la mateixa realitat que pateixen a Barcelona quan es planteja la Copa Amèrica o la Fórmula 1 o el Hard Rock a Tarragona", va afirmar Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma. Lavaquiol va acusar el Govern de "cuinar d'esquena a la ciutadania" i va instar la consellera Laura Vilagrà a posar "damunt la taula" els informes amb què treballen.

La plataforma impulsada per veïns del Pirineu per mostrar el rebuig als Jocs Olímpics que el Govern vol acollir el 2030 va celebrar una assemblea oberta al recinte de Can Batlló per sumar suports. Hi van participar diversos col·lectius, com dels moviments ecologistes, i ciutadans a títol individual.

Stop JJOO va anunciar aquesta setmana la convocatòria d'una manifestació pel diumenge 15 de maig a Puigcerdà, que volen que sigui una mobilització "de país". La manifestació, amb el lema 'Per un Pirineu Viu, Stop Jocs', compta amb el suport de 'No al transvasament', 'Zero Port' o Unió de Pagesos i ara la plataforma vol sumar més adhesions. La previsió és organitzar autocars per facilitar el desplaçament dels manifestants, han explicat.

La plataforma va demanar al Govern que "paralitzi" el projecte de Jocs Olímpics i que presenti una "planificació econòmica del Pirineu pels pròxims anys basada en la diversificació de l'economia". "No creiem en els 'pelotazos' especulatius com a forma de desenvolupament", va afirmar el portaveu de la plataforma, que va puntualitzar que volen centrar la "lluita en l'àmbit del Pirineu".

Preguntat per l'acord a què havien arribat el Comitè Olímpic Espanyol, la Generalitat i el govern de l'Aragó i del qual s'ha despenjat per sorpresa el president Javier Lambán; Lavaquiol va criticar l'executiu català perquè considera que no està facilitant cap informació "ni als veïns, ni als alcaldes ni càrrecs públics del Pirineu".

La plataforma demana a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que faci públics en els propers dies els estudis i informes de què disposen. Està previst que el president, Pere Aragonès, signi molt aviat el decret de convocatòria de la consulta sobre els Jocs; de fet, l'executiu havia anunciat que ho faria aquesta setmana o la que ve. Lavaquiol va exigir conèixer els informes de què ha parlat la consellera en diverses ocasions abans de dilluns i va advertir: "Si no, demanarem la dimissió de Vilagrà i augmentarem la pressió cap al Govern".