#STOPLlistesEspera: reclam de les federacions de la discapacitat sobre serveis d’habitatge i atenció diürna

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha impulsat, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat que se celebra avui 3 de desembre, la campanya #STOPLlistesEspera. Aquesta campanya neix amb l’objectiu de denunciar les llistes d’espera a les quals han de fer front les persones amb discapacitat intel·lectual a l’hora d’accedir a un habitatge digne amb els suports necessaris i als serveis d’atenció diürna; així com reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent.

Actualment, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la mateixa llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys.

Al territori de Lleida, ALLEM xifra en 363 les persones amb discapacitat intel·lectual que esperen una plaça per a poder viure amb els suports necessaris. En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu.

D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi a Catalunya i a Lleida la llista d’espera és de 112 persones.

La situació és delicada en els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç. Les famílies amb un infant amb especials necessitats de suport, d’una banda, cada cop han d’esperar més temps per accedir a una primera visita i, d’altra banda, cada vegada compten amb menys hores d’atenció, en una franja d’edat on una ràpida resposta és essencial.

Fa anys que Dincat reclama posar fi amb urgència a aquesta situació que, no només es manté en el temps, sinó que va en augment a mesura que passen els mesos. Dincat reclama que "si volem ser una societat realment inclusiva, hem de ser capaços de fer efectiu el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a dur a terme el seu propi projecte de vida, donant-los oportunitats reals tenint en compte les seves necessitats, així com les barreres econòmiques a les quals han de fer front, fruit, en la majoria de casos, de les dificultats per accedir al mercat laboral."

A Lleida, la Federació ALLEM, juntament amb les federacions de la discapacitat de la ciutat: DOWN LLEIDA, ECOM, FEPCCAT, FESALUT, ONCE Lleida i Salut Mental Catalunya – Coordinadora Terres de Lleida, s'han reunit aquest matí a la Diputació de Lleida, per a presentar nous continguts i exposar les línies vermelles que cal resoldre per a seguir garantint els drets de totes les persones amb discapacitat de la província de Lleida.

Per a complementar la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, aquestes federacions organitzen una acció unitària a les 17 h a la Plaça Sant Joan de Lleida, que consistirà en un mural participatiu, obert a tota la ciutadania, sota el lema de #SumemMans.

Cal tenir en compte que la COVID està tornant a afectar de manera significativa a les persones amb discapacitat intel·lectual, tot i estar correctament vacunades, gairebé al cent per cent. Per a les persones positives, el fet d’haver de complir amb les mesures d’aïllament provoca un greu perjudici per al seu benestar físic i emocional. I, alhora, els casos positius sigui de persones usuàries o de professionals, dificulten molt la gestió dels serveis de suport d’habitatge i atenció diürna.