Tàrrega acollirà l'estrena de l'espectacle de Barnasants en homenatge a Joan Fuster

Marina Rúbies.

Tàrrega i el festival Barnasants sumen esforços per col·laborar i retre homenatge a l'escriptor valencià Joan Fuster amb l'espectacle El tocadiscos de Joan Fuster, el diumenge 8 de maig al Teatre Ateneu de la capital de l'Urgell.

En el centenari del naixement de l'escriptor, Barnasants ha produït un espectacle amb text teatral i direcció musical de Pau Alabajos, i Gabriel Ochoa a la direcció escènica, i que es va estrenar al Teatre Principal de València el passat 23 d'abril, seguit de Castelló i Alacant. Aquest diumenge s'estrena a Catalunya, iniciant-se a Tàrrega.

El muntatge, tal com ha explicat Alabajos en roda de premsa, es construeix a partir d'una selecció de textos fusterians i música en directe. Aquest trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó; que neix a partir d'una anècdota recollida a Notes per a Sílvia de Josep Pla, modificant-la i generant una tertúlia teatralitzada protagonitzada per l'assagista de Sueca i una jove periodista que el visita, com ho va fer Pla.

L'entrevista fictícia és l'excusa per tractar temes com el paper dels Setze Jutges en la lluita antifranquista, la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i moltes altres qüestions socials, polítiques i culturals. Anirà acompanyada de les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Al Tall o Pi de la Serra. I aquestes seran interpretades per cantautors nascuts després de 1975, "hereus i deutors de la Nova Cançó"  en paraules d'Alabajos com son ell mateix, que actuarà i cantarà, a més de Cesk Freixas, Sandra Monfort i Feliu Ventura.

Pere Camps, director del Festival Barnasants, ha expressat en roda de premsa que és un plaer estrenar l'espectacle a Tàrrega, donant el tret de sortida al territori català. "Una de les obsessions del festival des dels seus inicis era estendre's pel territori, descentralitzar l'activitat cultural perquè el territori lingüístic és tot". Enguany, el festival ha programat amb una 'normalitat relativa' uns 160 concerts, i aquesta estrena a Tàrrega "representa l'esperit del Barnasants confederal".

Carlos Vílchez, regidor de Cultura, s'ha mostrat molt content per aquesta estrena, que ha estat un èxit a València, i que forma part de la programació del Tàrrega Sona, un festival afermat a la plana de Lleida. "Volíem col·laborar amb el festival de referència de cançó d'autor", ha dit el regidor, afegint que esperen consolidar aquesta cooperació. A més, ha vinculat la figura cabdal de l'escriptor amb Pedrolo, que comparteixen paral·lelismes amb Fuster.

El regidor ha aprofitat la roda de premsa per explicar que Tàrrega acollirà les primeres activitats del Correllengua 2022 a Catalunya, també vinculat a la figura de Joan Fuster, i que tindrà lloc el dia 11 de juny.