Tàrrega acull l’estrena a Catalunya de l'homenatge a l’escriptor valencià Joan Fuster

Foto: Ajuntament de Tàrrega.

El Teatre Ateneu de Tàrrega ha acollit aquest diumenge l’estrena a Catalunya d’un espectacle que homenatja la figura de Joan Fuster, tot commemorant el centenari del naixement de l’escriptor valencià.

Es tracta d’una producció del festival Barnasants amb dramatúrgia i direcció musical de Pau Alabajos i direcció escènica de Gabriel Ochoa. El muntatge es construeix a partir d’una selecció de textos ‘fusterians’ que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó. A partir d’aquí s’escenifica una entrevista fictícia entre l’assagista de Sueca i una jove periodista, interpretats per Alfred Picó i Lara Salvador respectivament.

Durant l'espectacle s’intercalen cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor o Pi de la Serra interpretades en directe per les veus de Pau Alabajos i Sandra Monfort. Són cantautors nascuts després de l’any 1975, establint així un pont cultural intergeneracional.

L’estrena catalana d’El tocadiscos de Joan Fuster ha suposat la primera col·laboració entre el festival Barnasants i l’Ajuntament de Tàrrega.

El regidor de Cultura, Carlos Vílchez, va manifestar durant l'estrena la seva satisfacció pel fet que “per primer cop el Barnasants, certamen de referència de la cançó d’autor, arribi a la nostra ciutat amb una proposta que honora Joan Fuster i reivindica la unitat cívica i política de Catalunya i el País Valencià”. De la mateixa manera, Vílchez va destacar que “Tàrrega es referma com a pol d’atracció cultural”. Per al director del festival Barnasants, Pere Camps, “l’estrena a Catalunya d’un espectacle que uneix teatre i música en viu només es podia fer a Tàrrega”.

L’espectacle posa en relleu el paper que van jugar els Setze Jutges en la lluita antifranquista, la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i moltes altres qüestions socials, polítiques i culturals que afecten la nostra història més recent. Amb aquesta proposta, la capital de l’Urgell ha posat el punt final al cicle de concerts ‘Tàrrega Sona 2022’.