Tàrrega dedica un espai urbà a la memòria del Dr. Josep Domingo Mas en el centenari del seu naixement

Text: Redacció / Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega compta des d’avui amb un espai urbà dedicat a la memòria del Dr. Josep Domingo Mas (1921 – 2004). El consistori de la capital de l’Urgell i la família del recordat metge targarí han celebrat un acte institucional amb la descoberta d’una placa que testimonia aquest sentit homenatge. L’indret escollit és la placeta situada a la confluència de l’avinguda de Catalunya, el carrer Indústria i l’avinguda de Balaguer. L’espai, que ocupa 300 metres quadrats, guarda un estret vincle amb el Dr. Domingo ja que va fundar la seva primera clínica en un edifici ubicat en aquesta cruïlla. El reconeixement, a més, ha tingut lloc just el dia que es compleix el centenari del naixement del metge.

L’acte, encapçalat per l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, ha aplegat nombrosos familiars i amics del Dr. Domingo a més d’altres membres del consistori. La capital de l’Urgell ha posat així de relleu la profunda empremta que el facultatiu deixà a la ciutat. A tall d’exemple, la Clínica del Carme fundada pel Dr. Domingo l’any 1968 va suposar un significatiu pas endavant en la modernització dels serveis sanitaris a Tàrrega (fou el primer equipament d’aquestes característiques que es posà en servei a la ciutat). En aquest sentit, l’alcaldessa ha expressat el suport del consistori “per donar visibilitat a la trajectòria de qui és considerat un dels metges de família més estimats de la ciutat”. La primera edil també ha destacat en la seva al·locució “els tres ideals que van regir la vida del Dr. Domingo, que són ideal, constància i fe, segons manifestava ell mateix”.

Per la seva part, Jordi Domingo Salvany, fill del Dr. Domingo i portaveu de la família, ha mostrat la seva alegria en fer-se realitat “un reconeixement a la bona tasca mèdica i humana exercida pel nostre pare durant més de quaranta anys”. També ha agraït els esforços de Rosa Viles, una ciutadana que impulsà una recollida de signatures per dedicar un espai de Tàrrega a la memòria del Dr. Domingo. Val a dir que la proposta ja fou aprovada per unanimitat del Ple l’any 2010, quan es decidí de posar el nom del Dr. Domingo a un solar que havia d’esdevenir una plaça al costat de l’avinguda de Balaguer (vora la nova seu de la Clínica del Carme). Com que l’indret encara resta pendent d’urbanitzar, aquest 2021 es va consensuar amb la família de dedicar al metge la placeta on avui s’ha descobert la placa. “Ha esdevingut l’espai idoni per dur el nom del pare, ja que el número 80 de l’avinguda de Catalunya fou el primer emplaçament de la Clínica del Carme i és la casa on vam néixer tots nosaltres”, han assenyalat els set fills del Dr. Domingo. Val a dir que Ramon Pons, fill de Rosa Viles, també ha intervingut avui a l’acte per rememorar la dimensió humana i professional del Dr. Domingo.

Els actes d’homenatge al Dr. Domingo arrencaren la setmana passada, quan es va obrir a la biblioteca Germanes Güell l’exposició Josep Domingo Mas (1921-2004). Un metge targarí a recordar, que encara es pot visitar fins al 30 de setembre. La mostra, integrada per una quinzena de plafons, fa un recorregut biogràfic per la trajectòria vital i professional del Dr. Domingo narrat en primera persona i amb moltes fotografies del seu arxiu personal. D’altra banda, el passat diumenge la Cobla Tàrrega va oferir una concert de sardanes a la plaça del Carme i avui divendres, a les 6 de la tarda, el claustre de l’Escola Pia acollirà el col·loqui L’activitat assistencial, docent i de salut pública del Dr. Domingo.