Tàrrega edita un llibre sobre les innovacions tecnològiques de la fàbrica Trepat que van revolucionar la mecanització del camp

Foto: Ajuntament de Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega va presentar ahir, 18 de novembre, un nou volum de la col·lecció de publicacions pròpies dedicades al patrimoni històric industrial del Museu Trepat. Es tracta del llibre titulat El procés d’innovació tecnològica en el producte acabat. La gestió de la innovació a la fàbrica Trepat de Tàrrega (1914-1986), obra de l’historiador Jacinto Bonales.

El volum, de 168 pàgines, repassa les innovacions que va introduir la fàbrica de maquinària agrícola Josep Trepat en el procés de mecanització del camp, novetats tecnològiques que van significar un punt d'inflexió en el món agrari.

El llibre, cinquè lliurament de la col·lecció Claus Trepat, posa de manifest que l’antiga factoria targarina “va tenir un paper cabdal en un moment històric molt determinat, en introduir dins el món agrari ponentí en particular i en la meitat septentrional d'Espanya en general una innovació tecnològica que revolucionà l'agricultura”, segons relata Bonales, ampli coneixedor de Cal Trepat i autor de dos treballs més editats en el marc de l’esmentada col·lecció.

“Cal Trepat va jugar un paper pioner a les comarques de Ponent en el procés d'innovació tecnològica en introduir millores en la maquinària agrícola i noves formes d'organització de la producció, transformant estructures i equipament al temps que afavoria la interacció tecnològica amb altres empreses del sector metal·lúrgic. Tàrrega participà així en el desenvolupament integral del país”, sosté l’autor del llibre que es va presentar ahir al Museu Tàrrega Urgell.

En el decurs de l’acte van intervenir també el professor d’Història Econòmica de la Universitat de Lleida, Enric Vicedo; el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, i l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, la qual va subratllar la importància dels tres treballs de recerca efectuats fins al moment per part de Jacinto Bonales com a investigador encarregat de catalogar la documentació de Cal Trepat.

En aquest treball, que es divideix en cinc capítols, Bonales exposa el paper pioner a les comarques de Ponent que la fàbrica Trepat va jugar en el procés d'innovació tecnològica “en introduir innovacions en el producte acabat -les millores en la maquinària agrícola- i en incorporar també noves formes d'organització de la producció transformant estructures i equipament productiu, alhora que afavoria la interacció tecnològica amb altres empreses del sector metal·lúrgic participant, doncs, en el desenvolupament integral del país”.