Tàrrega inaugura els nous murals de Josep Minguell realitzats al presbiteri de l’Església de Santa Maria de l’Alba

Foto: Marina Rúbies.

La Festa Major de Tàrrega ha brillat avui amb la inauguració dels nous murals que el pintor localJosep Minguell ha realitzat al presbiteri de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba. L’acte ha suposat la culminació del conjunt de pintures que l’artista va iniciar al temple targarí l’any 2005 i que suma 1.014 metres quadrats, convertint-se en un dels més exponents contemporanis de murals al fresc més significatius del món.

L’autor de les pintures, que ha rebut llargs aplaudiments, s’ha mostrat honorat per haver pogut fer realitat el seu somni d’infantesa en el qual “veia tot el temple ideat pel tracista Fra Josep de la Concepció ple de pintures per enaltir encara més aquesta joia del barroc català”. “L’art és compartir, ens agermana, i amb aquesta obra he posat el meu granet de sorra per incrementar el patrimoni de la nostra ciutat”, ha afirmat Minguell.

D’altra banda, Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (ens que ha col·laborat en el finançament de l’obra), ha asseverat que “des d’avui hem d’afegir el conjunt de pintura al fresc de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega a la llista de joies del patrimoni cultural lleidatà”. La inauguració dels murals també ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per a la qual l’obra del muralista targarí és “un clar exemple de cooperació profitosa entre administracions”.

Garriga ha lloat Minguell, “un artista únic, ja que hi ha molt pocs pintors al fresc en tot el món” i ha assegurat que “hem de preservar i fomentar la tasca que fan artistes com ell, que a través d’elements del nostre entorn ens interpel·len internacionalment”.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha tancat l’acte manifestant que “avui és una data assenyalada en la història del nostre temple, ja que la culminació d’aquest conjunt pictòric incrementa el valor d’aquest gran monument emblemàtic de la nostra ciutat”.

L’obra inaugurada avui, que també ha comptat amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega, plasma “la llum de l’Alba”, segons paraules del seu autor, i l’execució ha estat complexa en compartir espai amb el baldaquí del temple i una imatge escultòrica de la Mare de Déu de l’Alba. Els nous murals ocupen 214 metres quadrats al voltant de l’altar. Anteriorment, Minguell havia realitzat als laterals del creuer els conjunts Nativitas (el naixement de Crist) i Resurrectio (la resurrecció). A les voltes de la nau central figuren la creació del món i episodis de l’Antic Testament, murals realitzats a partir de l’any 2005.

La inauguració s’ha celebrat després del Solemne Ofici en honor de la Mare de Déu de l’Alba, patrona de la capital de l’Urgell, que ha oficiat el bisbe de Solsona, Francesc Conesa. Prèviament, la consellera de Cultura ha estat rebuda a la Casa Consistorial, on ha signat el Llibre d’Honor del municipi. Val a dir que Tàrrega commemora enguany el 350è aniversari de l’inici de la construcció de l’actual Església Parroquial d’estil barroc classicista, dissenyada per Fra Josep de la Concepció, després de l’ensorrament de l’antic campanar.