Tàrrega rep en donació el fons personal del periodista Josep Castellà

Foto: Ajuntament de Tàrrega.

L’Ajuntament de Tàrrega ha rebut en donació el fons personal del periodista, locutor i activista cultural Josep Castellà Gené (Tàrrega, 1939). Al seu torn, el consistori targarí dipositarà el fons a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell per a la seva custòdia i catalogació, fent-lo accessible als investigadors i al conjunt de la ciutadania. L’ingrés de la documentació s’ha formalitzat mitjançant un acte de signatura celebrat a la Casa Consistorial. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha expressat l’agraïment per la donació, “de gran valor històric i cultural i d’indubtable interès públic”, ha afirmat.

La cessió recull 41,1 gigabites d’informació en suport digital que es complementa amb un metre lineal de documentació en format paper que Josep Castellà ha produït durant la seva dilatada carrera professional com a periodista i la seva activitat associativa al llarg de més de setanta anys. En concret, els documents cedits inclouen un miler d’articles de producció pròpia, la majoria dels quals publicats al setmanari Nova Tàrrega entre els anys 1946 i 2021, i les més de 17.000 fotografies que els han acompanyat. El fons es completa amb les gravacions del programa Tancant el cercle, la cultura, que emet Ràdio Tàrrega.

En aquest sentit, Castellà ha manifestat que la donació esdevé “una forma més de servir la ciutat”. “De la mateixa manera que consulto articles de Segarra-Malla, Joan Tous o Joan Novell per documentar-me, potser algun dia els meus articles puguin servir algú altre”, ha expressat qui fou cap d’Informatius de l’emissora municipal des de l’any 1995 fins a la seva jubilació el 2009. A l’acte de signatura també ha assistit el director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, Carles Quevedo, que ha destacat la significació d’un fons que ara s’organitzarà per facilitar-ne la consulta i difusió, ja que “es tracta d’una aportació polièdrica” atenent la gran diversitat de temes que Castellà ha tractat en els seus articles periodístics.

Durant la seva trajectòria professional, Josep Castellà Gené ha esdevingut un prolífic cronista de la Tàrrega dels nostres dies. Introduït en el món del periodisme pel seu pare, Josep Castellà Formiguera, va començar a col·laborar amb Ràdio Tàrrega l’any 1956 i amb el setmanari Nova Tàrrega, el 1974. Fou l’any 1995 que fou nomenat cap d’informatius de l’emissora municipal, on va exercir de cap d’Informatius fins que es va jubilar. En morir el seu progenitor, Castellà va heretar l’espai setmanal Històries d’ahir i d’avui a Nova Tàrrega, fet que l’ha convertit en un dels col·laboradors més veterans de la revista local. Però la seva tasca als mitjans de comunicació és més àmplia, atès que fou corresponsal a Lleida, entre altres, del diari La Vanguardia, l’Agència EFE o El diario de Lérida. A més a més, Castellà fou responsable de protocol a l’Ajuntament de Tàrrega amb els alcaldes Frederic Gené i Joan Amézaga.