Tombs Creatius fa una instal·lació participativa de fusta per un festival de Jordània que la cedirà a ONGD locals

Redacció | Foto: Tombs Creatius

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius està creant una instal·lació participativa d’autor a la ciutat d’Amman, a Jordània, per encàrrec del festival Alwan International Children’s Festival, que celebra la seva primera edició del 23 al 25 de setembre a la capital jordana. Des de diumenge, dos membres de la companyia, Toni Tomàs Camí i Joan Domingo Llaràs, són a aquest país de l’Orient Mitjà per fabricar 8 jocs de fusta en col·laboració amb artesans i artistes locals a les instal·lacions del Children’s Museum Jordan, que ha cedit l’espai per tal de portar a terme aquest projecte internacional.

Al llarg de 15 dies, Tombs Creatius replica 8 jocs que han estat escollits prèviament d’entre els que conformen les col·leccions Xics del Xurrac, Colors de Monstre i PUCK i la seva troupe. Ho faran amb l’ajuda dels tècnics del museu jordà i també de cinc estudiants d’art de la Jordan University Fine Arts d’Amman que són les encarregades de decorar-los. El tema escollit és «la senzillesa de la mirada infantil», que serà el fil conductor de la instal·lació participativa.

L’objectiu del projecte de col·laboració és que la primera edició del festival d’Amman dedicat a les arts de carrer per a tots els públics compti amb una instal·lació especialment fabricada per al certamen, que l’estrenarà el 23 de setembre. Després de la celebració del festival, aquest gestionarà la col·lecció per tal de poder utilitzar-la en projectes solidaris en col·laboració amb diferents ONGD del país. En concret, l’organització de l’Alwan International Children’s Festival té previst arribar a més de 1.500 infants del país a través de diferents entitats que treballen en defensa dels drets dels nens i les nenes. Algunes de les organitzacions amb qui treballen són Al-Hussein Society, centrada en ajudar infants orfes amb discapacitats; King Hussein Cancer Fundation, per la lluita contra el càncer; Runwad, que impulsa projectes a comunitats marginals ajudant a infants i adolescents a través de l’educació i el lleure; SOS Children’s Village Jordan, en defensa dels drets dels infants; i també amb comunitats de persones refugiades de la guerra de Síria que viuen a Jordània. Així, els jocs de fusta creats per Tombs Creatius no només els podrà gaudir el públic del festival Alwan sinó que al llarg de tot l’any s’instal·laran a carrers i places de tot el territori de Jordània per contribuir als projectes de totes aquestes ONGD.

El projecte amb Jordània es va iniciar arran d’una actuació de Tombs Creatius al festival GREC de Barcelona, on la responsable del festival va veure el potencial de les propostes i va contactar amb la companyia per fer la proposta. Per a l’equip de Tombs Creatius, aquesta col·laboració és tot un repte. «És el primer cop que treballem amb un país de l’Orient Mitjà i això suposa un esforç d’organització i coordinació important.» Apunta Toni Tomàs, director de Tombs Creatius, que afegeix que «és un orgull poder participar d’aquesta manera en un festival que comença i, a més a més, que la nostra feina creativa serveixi també per donar suport a projectes solidaris que comparteixen la filosofia de la nostra companyia, ja que fan una defensa activa dels drets dels infants i ajuden a comunitats desafavorides, i molts cops oblidades, a través de la cultura i l’educació», conclou. Tombs Creatius fa una instal·lació participativa de fusta per un festival de Jordània que la cedirà a ONGD locals.