Torna la Firacóc dins l’apartat gastronòmic de la Festa Major de Tàrrega

Marina Rúbies.

Tàrrega recupera la seva Festa Major en el màxim esplendor aquest cap de setmana. Dins la trobada, els dies 14 i 15 de maig, també torna la Firacóc 2022 – 34è Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca, que enguany recupera el format tradicional després que l’any passat s’adaptés a la situació de pandèmia.

L’esdeveniment és una plataforma gastronòmica que aposta, en el marc de la Festa Major, per les especialitats artesanes de fleca del territori. El gran aparador té com a producte estrella la coca de recapte, tot i que també dona cabuda a altres elaboracions de fleca dolça i salada com pans de pessic, coques, panades, bunyols o panadons. No hi faltaran les varietats tradicionals urgellenques amb escalivada, llonganissa o arengada a més d’elaboracions singulars que incorporen nous ingredients.

La convocatòria aplegarà una vintena d’expositors a l’Espai MerCAT. A més de Tàrrega, els expositors participants provindran de Bellcaire d’Urgell, Bellpuig, Bellvís, La Fuliola, Lleida, Mollerussa i Menorca.

Com a activitats paral·leles, s’impartiran els tallers de fleca per a petits i grans, que seran gratuits però requereixen inscripció prèvia perquè les places són limitades. Destaca la participació d’Esther Martí, de Cal Castellets de Tàrrega, reconeguda com una de les millors forneres de Catalunya per l'Associació Panàtics, dedicada a la promoció del pa de qualitat, i que anualment convoca "La Ruta del Bon Pa" a la recerca de les millors fleques del país.

El públic també hi podrà fer tastets de les receptes proposades, ja que l’organització posarà a la venda tiquets de 4 degustacions al preu de 6 euros. L’esdeveniment, organitzat per la regidoria de Promoció Econòmica, compta amb el suport del Gremi de Forners de les Terres de Lleida.

La regidora de Promoció Econòmica, Núria Robert, ha expressat que "recuperem el certamen amb moltes ganes" com a esdeveniment que és motor de dinamització econòmica conjugant festa, cultura i gastronomia. "Estem molt contents que enguany recuperi la normalitat", ha dit durant la presentació.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha afegit que "tornarem a comptar amb una àmplia representació de forns i fleques de la demarcació de Lleida". Vinculant-ho amb la representació, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, inaugurarà el certamen dissabte 14 de maig a les 6 de la tarda. Alhora, Pijuan ha destacat la recuperació del format tradicional de Firacóc, que l'any passat es va adaptar a les mesures sanitàries del moment com a mostra reduida.