Tot a punt pel Matsuri de Ponent, primer festival japonès a Ivars d'Urgell

Ivars d’Urgell s’estrena aquest cap de setmana com a seu del primer festival japonès del Pla d’Urgell, el Matsuri de Ponent, amb voluntat d’apropar aquesta cultura asiàtica a les terres lleidatanes amb una proposta sense ànim de lucre.

La cita és aquest dissabte 28 de maig amb activitats, tallers, demostracions, xerrades i expositors des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre, on s’acolliran comerços, tallers, demostracions i exposicions. A més, es podrà visitar una exposició de Bonsais centrada en l’art de cuidar i mantenir un arbre centenari, que oferirà el Club Bonsai.

Els espais on es realitzarà el festival dependrà de factors relacionats amb la climatologia i disponibilitat. Encara que preferiblement es volen utilitzar els espais de la “Sala” per la realització d’exposicions, xerrades i demostracions, i al carrer del Passeig Felip Rodés se centraran la zona gastronòmica, les activitats de taller a l'aire lliure i la zona expositors.

S'aproparà l'oferta gastronòmica més popular del Japó amb diverses tipologies d'expositors com Ikkiu, una food truck, amb molta experiència en la gastronomia japonesa de carrer, i Sobakiri Calonge i els seus fideus soba, uns fideus tradicionals japonesos fets de fajol. Pickles Natsumi oferirà els seus confitats japonesos.

Amb la voluntat d'apropar la cultura japonesa a tots els assistents, es contempla una oferta de comerç variada i específica seguint els criteris del festival. Exemple d'aquests són Kiyoshodo, de cal·ligrafia japonesa, venda d'accessoris de la mà de Teshigotoya Noa; articles artesanals i marxandatge japonesos d'Himitsukibcn, Japan Flavour, Akihabarna, o la venda de quimonos, vestimenta tradicional japonesa, de Mayunokimono i Omamoricostura. Letrablanka oferirà llibres i manga.

Com a part important del certamen, es troben les accions formatives i relacionades amb l'art i educació. En aquest àmbit es consideren les següents propostes de l'Escola Joso, informació sobre cursos Manga en línia, dibuix japonès, l'Oficina Nacional de Turisme del Japó i la Revista Niponica, l'escola en línia Japonés con Nipponismo o l'Hotel japonès Puigpinós, el primer hotel japonès de Catalunya.

Es comptarà amb activitats en directe com la demostració dels fideus Soba en mans d'Ignasi Calonge, el taller de Shodo, escriptura tradicional japonesa a càrrec de Satomi Tanaka, consells per viatjar al Japó, amb Verónica Paz, un taller de Manga d'Escola Joso o els Misteris dels Yokais, una explicació dels fantasmes tradicionals japonesos a càrrec d’Aventura x Japó.

També està programada una taula rodona sobre Experiències pel Japó a càrrec d’Aventura x Japó i Verónica Paz, i una demostració d’Aikido amb Club Aikido Lleida, un taller kamizumo d'Amakuni Reus, un taller de joc japonès d'Ilerllengües o la ruta enciclopèdia mural per Ivars d’Urgell i observar els grans murals a les façanes a càrrec de Swen Schmitz.

Veure i compartir activitats pròpies del Japó enriqueixen l'esdeveniment. Activitats expositives on els assistents poden gaudir d'aquestes: l'exposició de Bonsais i una sobre Tinta, tinter, pinzell i paper l’Art Asiàtic d'Emilio López.

Des de fa uns anys i ara més que mai, Japó i la seva cultura està de moda, sovint veiem fires i salons a grans ciutats, encara que cada cop més, petits municipis s’avenen a crear festivals per apropar aquesta cultura tan interessant, a la nostra societat. Ivars d’Urgell ha volgut ser el primer municipi que acull, també, el primer festival de cultura japonesa, a terres de ponent, Matsuri de Ponent.

La població activa, participativa i creativa com la d’Ivars d’Urgell, acull la idea amb entusiasme i amb moltes ganes de què el festival sigui el primer de molts. L'entitat “Lo Jovent d’Ivars” juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell faran possible aquesta primera edició.