Trenta voluntaris restauren un mur de pedra seca a la Font de l'Estany de Guissona

Foto: Amics de l'Arquitectura Popular, Associació de la Vall del Llobregós.

El passat dissabte dia 28 de maig va concloure la restauració d’un marge de pedra a la Font de l’Estany, a Guissona. S’ha reconstruït un tram de paret de 22 metres lineals situat al camí de l’Estany, que s’havia ensulsit fa anys i que ha calgut refer íntegrament, utilitzant la tècnica de pedra en sec, és a dir, emprant únicament pedra, sense morter.

Es tracta d’una proposta presentada a l’Ajuntament de Guissona, per tal de posar en relleu aquest món de la pedra en sec. Aquesta tècnica ha donat lloc a conjunt d’elements que formen part del patrimoni local, escampat per les comarques de Ponent, que forma part del paisatge del territori i que també és un símbol d’identitat.

La proposta pretén donar a conèixer i salvaguardar aquest ric patrimoni arquitectònic que es troba a les comarques d'arreu, i ha estat possible amb la col·laboració de l’Associació Espai Llobregós, els Amics de l’Arquitectura Popular, l’Ajuntament de Guissona, Excavacions Marsol i Jardineria Tresens.

Hi han participat trenta persones voluntàries que s’han iniciat en aquesta tècnica constructiva, al costat d’experts mestres d’obra i picapedrers: Jordi Giribet, J.M. Martí, Eusebi Valera i Jaume Pedrós.

El dia 8 d’abril es va fer la presentació del projecte i va tenir lloc una xerrada del biòleg i estudiós de la pedra seca Andreu Serés, que va parlar sobre la funcionalitat dels diferents elements de l’Arquitectura Rural. La reconstrucció del marge es va iniciar l’endemà, amb una introducció teòrica de Francesc Xavier Solé, qui també va dirigir la reconstrucció.

El projecte comptava amb diverses finalitats, a part de refer o restaurar totalment el marge amb la màxima habilitat possible i amb l’aparença que li escau. En el curs s’ha intentat que els participants hagin rebut una formació bàsica per aprendre a construir un marge amb la tècnica constructiva de la pedra en sec en tot el seu procés, coneguin els materials i a utilitzar correctament les eines de treballar la pedra.