Treuen a licitació l'ampliació del CAP Tàrrega que començarà aquest 2023

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat avui el CAP Tàrrega, per reunir-se amb els responsables dels organismes que participen en el projecte d'ampliació i remodelació del centre sanitari, és a dir, el Servei Català de la Salut, l'Institut Català de la Salut (ICS), la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Tàrrega. Tots ells han signat recentment un conveni de col·laboració per fer possibles les obres de modernització i ampliació del CAP, que just avui han entrat en fase de licitació i que començaran al llarg d'aquest any.

Balcells ha posat en valor la cooperació entre les institucions per dur a terme una ampliació "necessària, ja que els espais han quedat antiquats, i que permetrà als professionals treballar amb més confortabilitat. La licitació ja està en marxa i això vol dir que l'ampliació aviat serà una realitat".

El projecte contempla la reforma d'uns 650 metres quadrats de l'edificació existent i l'ampliació en 1.100 metres quadrats més, de manera que el centre passarà dels 2.600 metres quadrats actuals als 3.700 m². Amb aquesta ampliació es busca principalment incrementar el nombre de consultes per a l'atenció primària, pediàtrica i les especialitats, així com redefinir i ampliar l'àrea d'urgències, que passarà de tres a cinc consultes, més una sala d'observació. D'aquesta manera, el CAP passarà de tenir 40 a 48 consultes en total. L'actuació també permetrà millorar l'espai destinat a la salut mental, amb circuits diferenciats per a l'atenció infanto-juvenil i la d'adults. Així mateix, la remodelació permetrà incorporar l'equip territorial de Salut Pública a l'edifici del CAP. A més, s'urbanitzarà l'aparcament públic adjacent amb 113 places i s'adequarà una zona enjardinada.

L'obra tindrà un cost d'uns 4.230.000 €, que anirà a càrrec de la Diputació de Lleida, mentre que el Servei Català de la Salut aportarà l'equipament per valor d'uns 220.000 €. El terreny on s'edificarà l'ampliació del CAP ha estat cedit per l'Ajuntament de Tàrrega.

L'actual CAP Tàrrega es va construir l'any 1992 i s'ha quedat petit i poc funcional a causa de l'increment gradual de la cartera de serveis de l'atenció primària i del nombre de professionals que hi treballen, que actualment són al voltant dels 110. La població que es beneficiarà d'aquesta ampliació és d'unes 40.000 persones, que pertanyen a les ABS Tàrrega, Bellpuig i Agramunt.

Nous equipaments en atenció primària

En les pròximes setmanes engegarà també la construcció del nou Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) Mollerussa, que serà el segon equipament d'aquest tipus de la Regió Sanitària Lleida. L'edifici del CUAP estarà annexat a l'actual CAP en un terreny cedit per l'Ajuntament de Mollerussa, i donarà servei d'atenció continuada i urgent a la població de referència de l'ABS Pla d'Urgell, que és d'unes 39.000 persones. L'obra estarà finalitzada a principis de 2023, té un pressupost d'uns 3.718.000 € i és finançada amb fons europeus REACT.

A la ciutat de Lleida, el CAP Bordeta-Magraners duplicarà aquest any la seva superfície, passant dels 1.000 metres quadrats, als aproximadament 2.000. El gran creixement de població d'aquest barri en expansió ha fet necessari ampliar el centre per donar assistència a unes 17.000 persones. El projecte posa especial atenció en la humanització dels espais interiors, amb materials específics i llum natural, i permetrà al centre créixer en 18 noves consultes que es destinaran a l'àrea assistencial i a la polivalent, urgències i activitats comunitàries. El pressupost de l'obra és de 2.743.000 € i s'executarà en un terreny cedit per l'Ajuntament de Lleida.

Durant aquest any finalitzaran també les obres de remodelació del CUAP Lleida, que permetran desenvolupar correctament l'atenció continuada urgent les 24 hores a població adulta i pediàtrica de Lleida ciutat, l'atenció domiciliària urgent i d'atenció al pacient pal·liatiu i les cures programades els caps de setmana i festius. A més, les obres, que compten amb un pressupost de 2 milions d'euros, s'aprofiten per adequar les dependències a les directrius del Model de qualitat i seguretat per als Dispositius d'Urgències de l'Atenció Primària (DUAP) de l'ICS a Catalunya. Es preveu que els treballs finalitzin després de l'estiu.

Tots aquests projectes de remodelació i de nova construcció permeten afrontar, en el futur pròxim, els nous reptes de millora de l'atenció sanitària al territori.