Un viatge de 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu

Ictiosaure, rèptil marí, únic a Catalunya, localitzat a Alòs de Balaguer. Foto: XMTLLA.
photo_camera Ictiosaure, rèptil marí, únic a Catalunya, localitzat a Alòs de Balaguer. Foto: XMTLLA.

Foto: XMTLLA. Ictiosaure, rèptil marí, únic a Catalunya, localitzat a Alòs de Balaguer.

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) estrenarà l’exposició de producció pròpia "Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu" aquest dissabte 6 de novembre a les 18.30 h. L'exposició donarà el tret de sortida coincidint amb les Festes del Sant Crist de Balaguer, a la sala temporal del Museu de la Noguera, on romandrà fins al febrer de 2022, quan començarà un itinerari de dos anys per la resta dels museus de la XMTLLA.

L’exposició farà un recorregut per 550 anys de vida a la Terra a través de 120 roques i fòssils recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu. També compta amb les reconstruccions de 5 animals ja extingits, tot plegat acompanyat per informació sobre les edats de cada fòssil, les peculiaritats dels paisatges i la seva distribució per períodes geològics. L’objectiu és donar a conèixer la gran diversitat geològica i biològica de la demarcació de Lleida, un territori ric i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el Geoparc mundial UNESCO Orígens. 

La varietat de roques i restes paleontològiques i la disparitat d’edats de les mateixes resulten difícils d’explicar en un territori tan petit com les terres de Lleida i Aran, on alhora hi ha concentrada bona part de la història del món. Per això, hi ha diverses mostres de granit i pissarra, però també de maó, perquè l’exposició també pretén esdevenir una reflexió sobre el futur i la crisi ambiental actual provocada pels humans. 

L’exposició “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu” mostrarà els fòssils de Ponent i el Pirineu recollits per diferents institucions científiques i per aficionats, una pràctica que està regulada per garantir la seva conservació. Entre d’altres comptarà amb la reproducció de 5 animals ja extingits, com un rèptil marí únic a Catalunya localitzat a Alòs de Balaguer i el dinosaure més antic que va habitar les terres de Lleida fa 270 milions d’anys, a més de 120 fòssils i roques.

 La XMTLLA també destaca la tasca dels pioners: com Lluís Marià Vidal, Francesc Clua, Martí Madern, Lluís Ferrer, Manuel Riu, Josep Duró, Maria Lourdes Casanovas, Josep Vicenç Santantafé o Antoni Lacasa. Aquests van tenir la sensibilitat de preservar-los de cara a un futur, amb l’objectiu que tot el territori hi sigui representat, des de les col·leccions paleontològiques d’alguns dels museus que formen part de la XMTLLA i Aran fins a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Diverses institucions d’àmbit local i nacional també han aportat més fòssils de Ponent i el Pirineu. Els paleontòlegs Rodrigo Gaete, comissari de l’exposició, i Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà (Isona) i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, han estat els encarregats de dirigir la recerca, en què la Xarxa ha treballat des del 2017.