Una empresa de Bellpuig rescata del malbaratament més de 775.000 quilos de fruites i verdures "imperfectes"

binary comment
photo_camera binary comment

Redacció | Foto: Oriol Bosch (ACN)

L'empresa ‘Talkual’ de Bellpuig ha aconseguit rescatar del malbaratament alimentari més de 775.000 quilos de fruites i verdures en dos anys i mig. Es tracta de productes hortofructícoles que són descartats per les grans superfícies per raons estètiques, ja sigui perquè no tenen el calibre fixat pels estàndards o perquè a la pell hi ha taques i imperfeccions que fan que “no entrin per la vista”. Malgrat això, els productes són igualment bons en el seu interior i, per tant, es poden consumir perfectament sense problema. Marc Ibos i Oriol Aldomà són els dos joves que van apostar per aquesta iniciativa que ara arriba a més de 2.200 clients arreu de l'Estat a través de la venda per internet.

‘Talkual’ va néixer amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari per raons estètiques i conscienciar als consumidors què descartar productes del camp perquè no entren per la vista és un problema mundial en un context de crisi climàtica. Oriol Aldomà explica que volen fer entendre als consumidors que quan van a comprar fruites i verdures en grans superfícies les veuen totes iguals, però al camp, no totes les pomes són de la mateixa mida i els enciams tampoc. Hi ha una part important de la producció – entre un 30 i un 40% segons dades de l'OCUque s'acaba descartant.

En qualsevol cas, segons els fundadors d'aquesta empresa, no són els clients els qui malbaraten, sinó que el problema ve del procés de distribució. Consideren que la ciutadania està cada vegada més conscienciada que cal apostar per un model “responsable i sostenible”. Es basen els números als quals han aconseguit arribar en 2 anys i mig de funcionament. Actualment, distribueixen a més de 2.200 clients subscrits d'arreu de l'Estat i setmanalment fan enviaments d'entre 1.400 i 1.500 caixes de fruites i verdures "imperfectes".

A les caixes de ‘Talkual’ els clients poden escollir entre comprar només verdures, fruita o una combinació dels dos productes. Sempre és producte de temporada que ha quedat descartat. En aquesta època, són molt comuns els moniatos, que en aquest cas arriben en un calibre molt superior al que hi ha a les botigues convencionals. Com que són tan grans es descarten, però aquí els aprofiten. Per contra, també hi ha melons que són més petits, però igual de bons, peres amb taques a la pell, magranes que no són del tot rodones o unes prunes que van patir una pedregada a principis d'estiu i, tot i això, van créixer i ara mantenen una ferida cicatritzada però tot el gust i propietats alimentàries.