Una vintena de persones participen en la sortida “De carlinades a la Vall del Llobregós”

Foto: Consell Comarcal de la Segarra.

El dissabte, 26 de març va tenir lloc una sortida que des d’Ivorra fins a Sanaüja, passant pel Casalot de la Morera, l’Aguda i Torà. Aquesta ruta va fer un recorregut pels episodis, espais i protagonistes que van marcar aquest territori en les diverses revoltes i guerres entre el 1822 i el 1876.

Durant el segle XIX, la transició de l’Antic Règim al Constitucionalisme va tenir la Segarra com a gran escenari de conflictes. Els territoris de la Segarra històrica, des de la serra de Pinós fins a la ribera de la Femosa i des de l’Alt Sió fins a la vall del Gaià, van presenciar esdeveniments de violència i mort que van marcar a sant i foc el paisatge i la gent.

També a la Vall del Llobregós, on les bregues entre reialistes i lliberals, carlins i isabelins, van deixar empremta de les correries d’aristòcrates nostàlgics, capellans trabucaires, voluntaris milicians, militars regulars i un devessall de personatges gairebé oblidats.

De la mà de Jaume Moya, autor del llibre “De carlinades per la Segarra històrica”  editat per APACTorà, una vintena de persones van fer un recorregut històric i geogràfic pel nord de la Segarra.

L'acte va tenir com a punt de partida a Ivorra on, al local social, es va fer la presentació a càrrec de la consellera comarcal de turisme, Montserrat Farrera, i la contextualització dels esdeveniments que van tenir lloc en aquestes contrades al segle XIX.

La sortida, organitzada per les àrees de turisme i de cultura del Consell Comarcal de la Segarra i per Camins de Sikarra va comptar amb una vintena de participants entre els quals l’alcalde d’Ivorra Jordi Ribalta i la regidora i consellera comarcal Canòlich Fàbrega.

Els assistents van ser obsequiats amb coca i xocolata a Ivorra i, a l’Aguda, amb un tast de productes de proximitat de la Fornera de Biosca, formatgeria l’Aubagueta, Casa Magí de Torà i pastisseria Miramunt també de Torà.