Unes 300 persones juguen a L’Olivera amb les instal·lacions participatives de cinc companyies catalanes

Foto: Tombs Creatius.

Aquest diumenge es va celebrar la primera edició de la festa «De Peus a la Galleda», que va aplegar a 300 persones a la cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges. Al llarg del matí, des de les 11 h fins a les 13.30 h, sis companyies d’instal·lacions que utilitzen el joc com a llenguatge van oferir al públic experiències i emocions mitjançant 7 propostes diferents per a públic de totes les edats.

Les companyies aplegades sota el Col·lectiu Galleda i que van formar part de la trobada són Toc de Fusta amb Els Amics d’en Crusoe; Itinerània amb Laberint II; Toti Toronell amb MicroShakespeare; Tombs Creatius amb El Viatge i Colors de Monstre i El Pájaro Jocs amb Orkestronia, una instal·lació que la companyia va presentar aquest diumenge per primer cop al públic. Entre totes elles van omplir uns 600 m2 de joc al voltant del celler de L’Olivera.

El Col·lectiu Galleda, després de l'èxit de la trobada, ha decidit convertir aquesta cita en anual i aplegar les propostes de les diferents companyies membres del col·lectiu cada any en un lloc diferent de Catalunya relacionant la festa amb un projecte que tingui un vessant social. Aquesta primera experiència ha estat valorada molt positivament tant per les companyies d’instal·lacions participatives com per part de la cooperativa L’Olivera.

La cooperativa va aprofitar la trobada per donar a conèixer el seu projecte a través de parades d’artesania feta per les persones que viuen a la residència. També va oferir una barra on el públic podia tastar els vins i els olis ecològics que elabora la cooperativa.

Una desena de persones amb dificultats que treballen en aquest projecte d’iniciativa social van col·laborar amb les companyies en el muntatge de les seves instal·lacions establint un vincle entre tots dos projectes.

Precisament, l’objectiu de la trobada del col·lectiu d’instal·lacions, sorgit arran de la pandèmia, va ser reivindicar aquesta disciplina d’arts de carrer genuïnament catalana; tot donant suport a un projecte social com el de L’Olivera, que comparteix valors com la inclusió, la cooperació, la participació i l’impuls de la diversitat de capacitats.