Unió de Pagesos aboca fems a l'entrada dels serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica a Lleida

Foto: Salvador Miret.

Unió de Pagesos ha abocat adobs orgànics a l'entrada dels serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica a Lleida. Ho ha fet en el marc de les mobilitzacions que ha dut a terme aquest dijous en diferents punts del país per denunciar l'empitjorament de les condicions de treball al camp i criticar la "inacció" dels governs català i espanyol.

L'organització agrària exigeix polítiques que garanteixin uns preus justos als productors, mesures per pal·liar l'encariment dels costos de producció, preservar l'espai agrari, compensacions pels danys de la fauna salvatge i modificar el Pla estratègic de la PAC a l'Estat, entre altres reivindicacions. Representants d'UP han estat rebuts pel delegat de la conselleria a Lleida, Ferran de Noguera.

Sota el lema La pagesia diu prou!, Unió de Pagesos ha dut a terme aquest dijous diferents mobilitzacions i tractorades arreu del país per denunciar la situació que viu el sector agrari i exigir solucions als governs català i espanyol. A Lleida, una setantena de productors s'han concentrat davant dels serveis territorials d'Acció Climàtica.

"Volem dedicar-nos a la terra i volem guanyar-nos la vida dignament i no perdre diners i, per això, s'han de fer unes polítiques per ajudar-nos de veritat i no només de paraula, volem fets i menys burocràcia", ha expressat Montse Mangues, productora i coordinadora d'Unió de Pagesos a la Noguera. "Ens trobem en un context de davallada de preus en molts sectors mentre que els costos de producció cada dia augmenten", ha assenyalat el coordinador d'Unió de Pagesos a Lleida, Josep Sellart. "Demanen que es facin polítiques per revertir aquesta situació i que la Llei de la Cadena Alimentària garanteixi uns preus justos per a tothom", ha afegit.

Una nova llei de caça i la compensació íntegra pels danys de la fauna salvatge; preservar l'espai agrari, sobretot, davant de projectes de línies de molta alta tensió; defensar la ramaderia i el consum de carn; simplificar burocràtica i combatre la bretxa digital, i una legislació per equiparar els serveis públics del món rural als de l'urbà, són altres de les demandes que fa Unió de Pagesos.

Després de la trobada, membres d'Unió de Pagesos han abocat diversos sacs amb adobs orgànics i han dipositat garrafes amb purins a l'entrada a l'edifici que acull la seu del Departament d'Acció Climàtica a la capital del Segrià. D'aquesta manera, han volgut visibilitzar el malestar per la "inacció" tant del govern català com l'espanyol davant les dificultats que viuen pagesos i ramaders.

Així mateix, Unió de Pagesos ha anunciat que es manifestarà el pròxim 15 de març davant de la seu del Ministeri d'Agricultura, a Madrid, en una protesta convocada per l'organització estatal Unió d'Unions de la qual UP forma part. L'objectiu és traslladar als responsables ministerials les seves reivindicacions i exigir polítiques que realment contribueixin a millorar la situació que viu el sector agrari.