Unió de Pagesos demana tenir també en compte la producció estatal a l'hora de buscar alternatives al cereal ucraïnès

Foto: Arxiu - Membres d'Unió de Pagesos davant del Parlament de Catalunya | Ethan López (ACN).

Unió de Pagesos lamenta que el ministre d'Agricultura, Luis Planas, "renunciï a posar totes les terres disponibles en producció". L'organització agrària entén del comunicat difós dilluns pel Ministeri que Planas considera "més significatiu i prioritari importar cereal d'altres parts del món com a alternativa al d'Ucraïna abans que incrementar quantitativament el que ja es produeix a Catalunya i a l'Estat".

Per això, Unió de Pagesos demana al ministre que rectifiqui i l'insta a treballar perquè la Unió Europea (UE) alliberi de requisits per tal que els pagesos catalans i espanyols que volen conrear blat de moro o gira-sol puguin "incrementar la seva capacitat productiva i així dependre menys de les importacions".

A l'espera de conèixer el text de la resolució anunciada pel Ministeri sobre aquesta qüestió, que encara no s'ha fet pública, Unió de Pagesos considera "un error" alliberar les importacions de blat de moro a l'Estat dels requisits de la UE i "que no es permeti incrementar-ne la producció a la pagesia espanyola, que, a més, el conrearà amb els estàndards europeus de producció, molt més restrictius dels que es demana als productes importats en matèria de seguretat alimentària, qualitat, respecte pel medi ambient, biodiversitat, benestar animal i seguretat laboral".

Així mateix, l'organització considera que en cas de necessitat puntual d'aixecar requisits a les importacions per manca de matèria primera que no compleix amb els estàndards de la UE, "s'haurien d'acotar el volum, la temporalitat i assegurar-se la traçabilitat i el control (inclosos els protocols de detecció) d'aquest producte importat".

Unió de Pagesos demana al Ministeri que "no caigui en contradiccions com la de dir que la situació que vivim ens recorda que l'autonomia alimentària és estratègica i després apostar pel producte importat, sense tenir en compte altres mesures que sí que van en la via de millorar l'autonomia alimentària d'Espanya".

En aquest sentit, l'organització agrària ha demanat a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà que, en la reunió de la conferència sectorial d'Agricultura d'aquest dimecres, defensi també prioritzar que totes les terres disponibles es puguin posar en producció. Unió de Pagesos entén que "la crisi agreujada per guerra a Ucraïna ha posat de manifest que quanta menys sobirania alimentària té un estat menys resilient és a les crisis globals".