Unió de Pagesos i la FCAC rebutgen el resultat dels controls de verificació dels danys del Filomena a les oliveres i en reclamen una revisió

SONY DSC
photo_camera SONY DSC

Foto: Arxiu

La Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) han fet saber en un comunicat que rebutgen el resultat d’una part dels controls de verificació a camp dels danys que va provocar el temporal Filomena a les oliveres per a les resolucions d’ajut, ja que consideren que no s’ajusten a la realitat.

Per aquest motiu, reclamen al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que en faci una revisió amb la màxima celeritat i que sigui proactiu en esmenar aquesta situació.

Les entitats adverteixen que la resolució ha desestimat una bona part del expedients presentats. El Departament, que va publicar la resolució d’ajut el 3 de setembre, només ha destinat el 21% del total dels 4.800.000 euros dels ajuts de minimis de què disposa per als afectats, és a dir, 1.012.833 euros. Dels 511 expedients admesos, que van sol·licitar ajuts per danys per un total de 7.852,83 hectàrees, només se n’han aprovat 170 per a 1.205,60 hectàrees.

A més, segons comuniquen, la resolució ha estat publicada amb un mes de retard i quan només faltaven tres dies hàbils perquè finalitzés el termini de la contractació de l’assegurança, requisit obligatori perquè la pagesia afectada pogués optar als ajuts.

Les entitats consideren que les verificacions per valorar els danys de les oliveres s’haguessin hagut de fer al febrer, un mes després de la tempesta. Ja que a l’estiu, quan es van dur a terme, és més difícil distingir-los perquè els arbres han brotat i presenten una massa foliar que dificulta detectar-los correctament. Cal recordar que el fet que una olivera tingui més massa foliar no vol dir necessàriament que hagi de tenir més producció l’any vinent; al contrari.