Vinaixa torna a vestir-se de gala amb l’organització de la 19a Fira de l’Oli i la Pedra, que passa d’un a tres dies

Foto: Diputació de Lleida.

Avui s'ha presentat a la Diputació de Lleida la 19a Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, que se celebrarà els pròxims dies 25, 26 i 27 de març.

Els actes de la fira s’iniciaran el divendres 25 de març, amb la inauguració de l’exposició ‘Tècniques gràfiques i natura’, de l’artista borgenca Alba Falcó al Centre Cívic. Després seguirà amb la ponència de la tècnica mil·lenària de la pedra seca, amb el títol ‘Agricultura i paisatges de pedra seca... Quin futur?’, a càrrec de Pau Moragas, de l’Olivera Cooperativa. Els actes finalitzaran amb la caminada a la llum de la lluna amb llànties d’oli pel nucli antic del municipi de Vinaixa.

La jornada del dissabte 26 de març, a les 8.30 hores, es farà la Caminada de les Fonts i la Pedra Seca, acte previ a la inauguració oficial, que anirà a càrrec de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

L’organització ha previst rutes guiades pel municipi acompanyada d’una olivada local, de pa amb oli i sal, o xocolata; demostració de la tècnica mil·lenària de la pedra seca, al marge de riu, a càrrec dels Amics de l’Arquitectura Popular, tastos de cervesa, demostracions gastronòmiques, tallers de cuina i una xerrada sobre els beneficis de l’oli d’oliva, a càrrec de la nutricionista Antonieta Barahona.

La jornada de diumenge, 27 de març, es lliuraran els premis del primer concurs de pintura seca que s’haurà fet la jornada anterior, una ruta guiada per les esteles funeràries, maridatges i tallers.

El diputat Carles Gibert i l’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, han presentat aquest acte, comptant també amb l’assistència de les col·laboradores de l’organització, Teresa Garlart, Martina Garriga i Fadoua Berdaji. Carles Gibert ha destacat que la celebració de la fira “dona un valor afegit, no tan sols al producte, sinó a una diversificació com pot ser cert turisme que, en aquestes terres els fa falta, perquè és un element econòmic més per diversificar-la. Sabem també que l’ecoturisme és un aspecte a desenvolupar”.

Per la seva banda, Josep Maria Tarragó ha fet èmfasi en el fet que la fira passa d’un a tres dies, perquè van decidir reformular-la, tornant a l’esperit dels seus inicis amb la implicació de tots els sectors del poble. “Vam concloure que havíem de promocionar el poble, els productes, el treball, l’esforç i la proximitat, i amb això vam decidir passar del format d’un dia, d’un matí a tres jornades, relacionant tots els actes amb l’oli i la pedra, que és el que tenim en comú a Vinaixa”.