El director de la CGRCU, Xavier Díaz transmet tranquil·litat als municipis que abasta el canal

L'atenció continua en la meteorologia preveien en què podria passar a la tardor si continua sense precipitacions, i per això des de la CGRCU s'insisteix a ser el màxim de restrictius per aprofitar l'aigua al màxim
Reunió de representants de les comarques del Canal d'Urgell ©OriolBosch
photo_camera Reunió de representants de les comarques del Canal d'Urgell ©OriolBosch

El director general de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) Xavier Díaz va comparèixer aquest dilluns en una trobada amb representants dels Consells Comarcals de la Segarra, l'Urgell, les Garrigues, el Segrià, la Noguera i el Pla d'Urgell, que va tenir lloc a Mollerussa. Díaz va explicar que el 25 d'abril es tancava el Canal Principal per primer cop a la història, però la infraestructura hidràulica aplicarà el mateix protocol que es fa servir a l'hivern, obrint durant una setmana i tancar-lo durant tres.

Díaz va voler transmetre tranquil·litat als responsables locals, destacant que davant la circumstància que a l'estiu el consum d'aigua a les poblacions és molt més elevat que a l'hivern, s'introdueix la novetat que des de la Casa Canal s'aniran reposant els consums que es vagin fent donant l'aigua amb continu per tal de tenir-ne sempre una reserva i els municipis en puguin anar disposant en funció de la demanda.

Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez
Canal d'Urgell - Auxiliar terme de Linyola ©JosepAPérez

Així i tot, l'atenció continua en la meteorologia preveien en què podria passar a la tardor si continua sense precipitacions, i per això des de la CGRCU s'insisteix a ser el màxim de restrictius per aprofitar l'aigua al màxim; perquè amb les reserves actuals “arribem a finals de setembre”, va etzibar Díaz.

A partir d'aquest dimarts el cabal del Canal Principal passarà progressivament de 23 m³/s, a 12  m³/s fins a arribar a 2 m³/s i pel que fa als embassaments, a primera hora d'aquest dimarts Oliana tenia una reserva del 43,09% Rialb 5,47%, Camarasa 55,70% i Sant Llorenç 94,28%.

Per la seva banda el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés va destacar que davant l'estat d'emergència actual calia traslladar a la població quin és l'estat actual de la situació i que s'ha de fer un ús racional de l'aigua. Malgrat que ha reconegut que estan “cansats” de dir-ho, ara la restricció s'ha de fer al màxim, ja que no obstant des de la Casa Canal es garanteix el subministrament dels embassaments per aigua de boca, si en els dies vinents o setmanes no plou, podrien arribar restriccions severes que passin per l'aigua de boca.  

Comunicat Consells Comarcals

Benvolguts/des:

Com ja sabeu, vivim una situació de sequera sense precedents que ens obliga a prendre mesures per tal de fer-hi front d’una manera eficient i solidària.

En aquest sentit, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, com a organisme responsable de conca, duu a terme un seguiment mensual de la situació hidrològica de la zona que afecta els nostres municipis. Fruit d’aquest seguiment i d’acord amb el nivell actual de les reserves hídriques disponibles als nostres embassaments, el Ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell ha acordat el tancament del Canal Principal aquest dimarts 25 d’abril.

A partir d’avui però, es garantirà l’aigua per abastaments municipals a fi de garantir el subministrament a les poblacions.

En conseqüència, és essencial que tota la població sigui conscient de la greu situació en què ens trobem i faci un ús responsable de l’aigua de boca i de qualsevol altre ús de l’aigua depenent de l’abastament municipal. Si la situació no millora, caldrà adoptar mesures de restricció per tal d’assegurar el subministrament en un any que es preveu molt complicat.

Demanem la comprensió i la col·laboració dels veïns i veïnes, i esperem que l’esforç col·lectiu sigui clau per assolir una millor gestió d’un recurs tan valuós com és l’aigua.