La Generalitat i la Diputació de Lleida invertiran 920.000 euros en la compra i restauració de la casa de Vallmanya

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que el conveni, que encara s'ha de signar, "permetrà situar la casa Vallmanya com un espai de memòria del president Macià, un espai de la memòria republicana", i ha agraït la implicació de totes les institucions implicades
La casa de Vallmanya d'Alcarràs ©AnnaBerga
photo_camera La casa de Vallmanya d'Alcarràs ©AnnaBerga

El Departament de Cultura i la Diputació de Lleida donaran a l'Ajuntament d'Alcarràs els 920.000 euros acordats, dividits a parts iguals, per tal que efectuï la compra de la finca, i perquè aquesta es restauri i senyalitzi com a indret de memòria. La intervenció requerirà dues fases: primer, l'estintolament d'urgència de tots els edificis per tal d'aturar la seva degradació i garantir la seguretat de les persones; i segon, la restauració i consolidació estructural de les cobertes i forjats del mas principal i del pati, així com la restauració i rehabilitació de les façanes i tancaments exteriors, i l'adequació de l'entorn immediat.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha explicat que el conveni, que encara s'ha de signar, "permetrà situar la casa Vallmanya com un espai de memòria del president Macià, un espai de la memòria republicana", i ha agraït la implicació de totes les institucions implicades

Les administracions que restauraran la casa Vallmanya d'Alcarràs ©AnnaBerga
Les administracions que restauraran la casa Vallmanya d'Alcarràs ©AnnaBerga

Estefania Rufach, vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), ha manifestat que la Diputació de Lleida fa tres anys que es va interessar en l'estat de conservació de l'immoble. Tres anys després, ens felicitem que ara puguem concretar aquella operació que vam proposar i implicar, com ja fem als espais Macià de les Borges i Companys del Tarrós.

Per la seva banda, l'alcalde d'Alcarràs, Gerard Companys, ha qualificat l'acord "d'històric" i ha celebrat que finalment la Generalitat i la Diputació s'hagin fet càrrec del finançament que comporta. "Sempre havíem dit que casa Vallmanya era una un tema de país i, com a tal, demanàvem a les administracions que havien de sufragar la despesa per poder-la comprar i fer la restauració. Això serà possible", ha celebrat.

En el mateix conveni, el consistori es compromet a adherir-se a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica del Memorial Democràtic, Així doncs, l'Ajuntament i, concretament, la casa Vallmanya, passaran a formar part d'una xarxa de municipis que expliquen moments i figures cabdals del país, com és el cas del president Macià. L'adhesió a la xarxa implica la senyalització de la zona i l'elaboració d'activitats pedagògiques i divulgatives, entre altres; reforça el coneixement de l'obra i la vida del president Macià, i també és una contribució a la dinamització territorial del patrimoni memorial.

La Casa Vallmanya, residència de la família Macià Lamarca

En origen, la casa Vallmanya era una construcció cartoixana del segle XVII, un dels pocs exemples de casa pairal a la comarca del Segrià. Va ser residència ocasional de la família Macià Lamarca des de finals del segle XIX, quan Agapit Lamarca, propietari de la finca i pare d'Eugènia Lamarca i muller de Francesc Macià, va dur a terme una gran reforma arquitectònica de les antigues estances cartoixanes. Després de ser incendiada durant la guerra civil de 1936-1939, l'interior de la casa ha sofert diverses i reiterades modificacions. El 2008, l'Ajuntament d’Alcarràs va declarar la casa com a bé cultural d'interès local (BCIL), però per culpa de la inversió que requeria la compra i restauració de la casa, no ha pogut fer-se responsable de la seva conservació i difusió patrimonial fins ara, amb la signatura d'aquest conveni del consistori amb la Generalitat i la Diputació de Lleida.

Amb relació al recurs d’alçada presentat per la plataforma Salvem Casa Vallmanya per tal que aquest edifici sigui declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN), el Departament de Cultura va demanar un informe tècnic a l'Institut d'Estudis Catalans, en el que considera que la casa Vallmanya pot ser declarada BCIN en la categoria de "lloc històric". El Departament de Cultura ha informat avuia la plataforma Salvem Vallmanya en aquest sentit mentre continua la resolució del recurs d’alçada.