Els comptes de la Diputació es debatran en la sessió del dilluns 27 de novembre

El govern té la voluntat de teixir el màxim possible d’aliances i consensos −institucionals, territorials, socials i polítics− que permetin desenvolupar accions transversals que ajudin els municipis a fer arrelar projectes de vida als seus pobles

Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez
photo_camera Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez

La Comissió de Finances de la Diputació de Lleida feia públic aquest dimecres que l'ens gestionarà un total de 164.454.424 euros en l'exercici del 2024 el que representa un increment que ronda el 10% -149.693.062 en el 2023-, es tracta dels primers comptes presentats pel pacte de govern ERC, PSC, Unitat d’Aran (UA) i Pacte Local; que s'hauran de materialitzar en la sessió plenària del dilluns 27 de novembre.

Les xifres segons el president, Joan Talarn representen “una aposta decidida per les oportunitats dels municipis de Lleida, Pirineu i Aran inèdita en dècades”. El govern té la voluntat de “teixir el màxim possible d’aliances i consensos −institucionals, territorials, socials i polítics− que permetin desenvolupar accions transversals que ajudin els municipis a fer arrelar projectes de vida als seus pobles”, confiant que el projecte rebrà un ampli suport al plenari de dilluns, afegia Talarn. 

Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez
Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez

En el desglossament de les xifres de l'exercici destaca la partida de 28,88 milions de la Cooperació Municipal i Comarcal i els 24,98 milions de la Salut pública. Les inversions en mobilitat i obres s'emporten 20,48 milions d'euros, 12,22 milions al desenvolupament cultural de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, i 8,86 milions arribaran a l'àrea de Gestió i Recaptació de Tributs Locals.

Joan Talarn va fer referència a una aportació prevista pel projecte de granja pedagògica vinculat a la formació professional del boví que imparteix l'INS Mollerussa i que està previst desplegar en col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL), per tal de poder racionalitzar les àrees de recerca, així com la transferència tecnològica amb les empreses. Un projecte que també preveu una planta de tractament metanogènic per autoabastiment d'energia. 

Projecte del Centre Boví ©INS Mollerussa
Projecte del Centre Boví ©INS Mollerussa

El president de l'ens provincial especificava que el projecte de Centre Boví de docència i recerca ambiental a l’Institut de Mollerussa, sumarà els 500.000 euros compromesos en l’anterior mandat i que es reflectirà en el pressupost del 2024 sumant 500.000 euros més. La primera quantitat no es va arribar a executar per la falta d’un Conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i el Departament d’Educació. 

Més enllà de les grans xifres, la gran novetat és el compromís d’implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat que permeti als municipis disposar dels fons de la Diputació de manera més immediata que fins ara

Talarn anunciava l’acord per a “l’increment al 100% de les bestretes als consistoris, que ara mateix estan sobre el 80% i escurçar terminis per resoldre les peticions de canvis d’actuacions en els plans d’inversió per part dels ajuntaments”.

Noves tecnologies

Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez
Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©Diputació

Intervenien en la presentació el vicepresident, Agustí Jiménez que feia referència a l'àrea Noves Tecnologies, “que compta amb la major partida pressupostària de la seva història: 7,7 milions d’euros (un 33 % més respecte a l’any anterior) destinats a la instal·lació de fibra òptica als municipis, l’aposta per la tecnologia 5G, desplegar l’administració electrònica, implementar protocols de ciberseguretat o transformar digitalment els processos en l’administració local”, ha explicat. I ha afegit que “tot això ens permetrà guanyar productivitat i millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.

Recursos Humans

La vicepresidenta Sandra Castro destacava “realitzem un esforç en la política de Recursos Humans, amb la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d’11 places de tècnic d’administració general A1, i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, a més de culminar el procés d’estabilització de les persones interines”.

Patronat de Turisme

Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez
Comissió de Finances de la Diputació de Lleida ©JosepAPérez

Respecte al Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano va fer referència la gran rellevància que té la promoció del nostre territori en aquests pressupostos, amb l’objectiu principal de lluitar en un mercat turístic on es troben altres destinacions amb productes competitius, molt a prop nostre. En aquest sentit, ha recordat que és necessari coordinar i reforçar la promoció amb ajuntaments, consells i entitats, al mateix temps que se’ls dota d’una major autonomia, amb uns ajuts d’1,2 milions d’euros per a la promoció turística.

Agilitat en el suport sociosanitari

Per la seva banda Rosa Pujol destacava que el pressupost preveu 1,7 milions d’euros en ajuts relacionats amb activitats sociosanitàries, als quals cal afegir 800.000 euros més en convenis específics amb entitats. Amb tot, ha posat l’accent en la importància de ser eficients perquè aquestes entitats puguin disposar dels diners en un termini el més curt possible per desenvolupar la seva activitat.