L'ens aprova un pressupost de 164,4 MEUR dels quals 80,3 MEUR aniran a ajuntaments, consells comarcals i EMD

El govern té la voluntat de “teixir el màxim possible d’aliances i consensos −institucionals, territorials, socials i polítics− que permetin desenvolupar accions transversals que ajudin els municipis a fer arrelar projectes de vida als seus pobles”
Ple de la Diputació de Lleida 27 de novembre ©Diputació
photo_camera Ple de la Diputació de Lleida 27 de novembre ©Diputació

El Ple de la Diputació de Lleida va aprovar aquest dilluns el pressupost per a l’any 2024, que suma 164.454.724 euros, un 9,8% més que l’exercici actual. Hi van votar a favor els quatre partits del govern: ERC, PSC, Unitat d’Aran i Pacte Local. Junts-Impulsem i el PP hi va votar en contra.

D'aquesta xifra l'ens derivarà 80,3 MEUR a ajuntaments, consells  comarcals i EMD, segons explicava el president de la Diputació, Joan Talarn. En el desglossament de les xifres de l'exercici destaca la partida de 28,88 milions de la Cooperació Municipal i Comarcal i els 24,98 milions de la Salut pública. Les inversions en mobilitat i obres s'emporten 20,48 milions d'euros12,22 milions al desenvolupament cultural de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, i 8,86 milions arribaran a l'àrea de Gestió i Recaptació de Tributs Locals.

Les xifres segons el president, Joan Talarn representen “una aposta decidida per les oportunitats dels municipis de Lleida, Pirineu i Aran inèdita en dècades”. El govern té la voluntat de “teixir el màxim possible d’aliances i consensos −institucionals, territorials, socials i polítics− que permetin desenvolupar accions transversals que ajudin els municipis a fer arrelar projectes de vida als seus pobles”.

Ple de la Diputació de Lleida 27 de novembre ©Diputació
Ple de la Diputació de Lleida 27 de novembre ©Diputació

El diputat de l'àrea de Finances de l'òrgan provincial, Marc Baró destacava "el compromís d'implementar mecanismes que dotin l'execució pressupostària i administrativa d'una major agilitat i efectivitat" i la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d'11 places de tècnic d'administració i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, amb "l'objectiu de cobrir el màxim possible de les necessitats d'un món local històricament infrafinançat que necessita la Diputació per completar els seus propis pressupostos locals".

Per la seva banda la portaveu del grup del PSC, Cristina Morón remarcava que l'increment pressupostari en l'àrea de Cooperació, que és la que ha de donar un suport real i efectiu als municipis. També ha posat l'accent en "la responsabilitat que té la Diputació de Lleida en l'arrelament de les persones a la nostra terra i en la lluita contra el despoblament" i ha destacat que l'any vinent serà l'any amb la major partida pressupostària dedicada a Noves Tecnologies.

Des del grup d'Unitat d’Aran (UA), Juan Antonio Serrano explicava que es tracta "d'un pressupost ambiciós", que compta "amb més recursos per als ens locals, per oferir uns millors serveis a la ciutadania, una millor qualitat de vida i, en definitiva, per ajudar els municipis en el seu funcionament". També s'ha referit al Patronat de Turisme que incrementa la seva dotació pressupostària fins als 5,6 milions d'euros, dels quals més d'1,2 milions es destinaran en actuacions de promoció turística adreçades a ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats turístiques.

Rosa Pujol, portaveu del grup Ara Pacte Local (APL) mostrava el seu enuig pel fet que el grup Junts-Impulsem votés en contra d'un pressupost que "ha incorporat la major part de les propostes que han fet en el període de negociació" "Al final, sembla que l'oposició als comptes vingui més per la reivindicació de disposar de més assessors, que no pas de la bondat dels comptes", etzibava. 

El pressupost de la Diputació de Lleida i els seus Organismes Autònoms s'aprovava amb els vots a favor dels grups de govern, ERC, PSC, UA i APL i amb els vots en contra dels grups de Junts-Impulsem i del PP. En el cas de Junts-Impulsem, han argumentat que no s'han acceptat les 10 propostes que han presentat, tot i que el govern ha defensat la inclusió de fins a 7 d’elles. En el cas del PP, han criticat que no tenen garanties de l'execució del pressupost.