Salut habilita a Lleida un equipament per atendre infants i adolescents amb un diagnòstic de trastorn mental greu

Es tracta d'un equipament singular que dona resposta a una realitat complexa que com a país no podem obviar, ja que retornarà l'esperança a un conjunt de joves que, d'una altra manera, avui dia no tindrien sortida
El conseller Manel Balcells inaugura l'espai Acompanya'm a Lleida ©Salut
photo_camera El conseller Manel Balcells inaugura l'espai Acompanya'm a Lleida ©Salut

El departament de Salut posarà en funcionament el 27 de novembre un centre on es desplegarà el programa Acompanya'm a Lleida, un servei destinat a infants i joves menors de 18 anys amb un diagnòstic de trastorn mental greu i que per la seva complexitat clínica, familiar o social elevada no poden ser tractats amb els recursos comunitaris, hospitalaris o serveis socials existents a la població.

L'espai Acompanya'm al barri de La Bordeta a Lleida ©Salut
L'espai Acompanya'm al barri de La Bordeta a Lleida ©Salut

L'espai, que va inaugurar el conseller de Salut, Manel Balcells, està situat al barri de la Bordeta en un immoble de 1.700 metres quadrats, en el qual es preveu poder atendre una vintena d'infants i joves de les regions sanitàries Lleida, Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central i Camp de Tarragona. 

Es tracta d'un equipament singular que dona resposta a “una realitat complexa que com a país no podem obviar, ja que retornarà l'esperança a un conjunt de joves que, d'una altra manera, avui dia no tindrien sortida”, segons explicava Balcells.

Si aconseguim que el 80% dels joves que atendrem aquí tornin a fer una vida normal, amb un projecte personal, el cost de 2 milions d'euros anuals que suposarà el servei per a Salut, serà barat

El responsable de Salut assegurava que “els diners del sistema públic són per millorar la qualitat de vida de tothom, sense deixar ningú al marge.”

Aquest equipament és el segon d'aquestes característiques a Catalunya, després del que es troba a Barcelona, i neix de la necessitat d'avançar

El conseller Manel Balcells inaugura l'espai Acompanya'm a Lleida ©Salut
El conseller Manel Balcells inaugura l'espai Acompanya'm a Lleida ©Salut

cap a un nou model d'atenció biopsicosocial i comunitari que integri l'atenció sanitària, social, familiar i educativa a la xarxa pública de salut mental. La Unitat ofereix una atenció integral i una intervenció terapèutica educativa intensiva i interdisciplinària, tant per a la persona atesa com per a la seva família o tutor legal, garantint al màxim la reinserció i la vinculació familiar, social i comunitària.

Es calcula una estada mitjana d'ingrés d'entre 12 i 18 mesos. Posteriorment, la unitat preveu un seguiment posterior a l'alta de sis mesos de durada per tal de consolidar les millores assolides, mantenir l'adherència al tractament i avaluar l'efectivitat de la intervenció duta a terme.

El conseller Manel Balcells visita l'espai Acompanya'm a Lleida ©Salut
El conseller Manel Balcells visita l'espai Acompanya'm a Lleida ©Salut

Per tal d'afavorir el benestar emocional dels pacients, el centre Acompanyaʼm integra l'entorn natural que l'envolta per mitjà del disseny d'espais. Per reflectir la influència beneficiosa de la natura, s'ha optat per utilitzar colors i formes orgàniques per crear diferents ambients, inspirats en els matisos dels arbres i la naturalesa de l'entorn, com ara verds suaus, tons terrosos i blaus serens. Així, a cada unitat de convivència se li ha assignat el nom d'un arbre (olivera, alzina, pi blanc, xiprer, castanyer, roure i pomera) i un color. Aquesta paleta cromàtica ajuda a crear una atmosfera de calma, benestar i connexió amb l'entorn.

Al nou equipament hi treballaran uns 35 professionals de psiquiatria, psicologia, infermeria, tècnics de cures infermeres, treball social, educació social, teràpia ocupacional, administració i direcció

El nou equipament estarà sota l'aixopluc de l'hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, que ja gestiona els recursos de salut mental infantojuvenil a les dues regions sanitàries. Un centre que es troba a poca distància del nou equipament, la qual cosa suposa una garantia en la prestació d'aquest tipus de servei.

L'any 2022, es van atendre, a Lleida 3.802 persones d'entre 0 i 18 anys amb un diagnòstic de salut mental, la qual cosa representa el 5,2 del total de la població menor de 18 anys de la demarcació