Les estacions d'esquí del Pirineu Lleidatà confien poder arrencar el dia 5 de desembre

Les 11 estacions d’hivern del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt per a aquesta nova temporada un total de 500 km d’esquí, distribuïts en 340 km i 248 pistes als centres d’alpí i 159,5 km als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 110.603 viatgers/hora per mitjà de 81 remuntadors
Presentació de la temporada de neu al Pirineu de Lleida ©JosepAPérez
photo_camera Presentació de la temporada de neu al Pirineu de Lleida ©JosepAPérez

Els representants de les onze estacions d'esquí alpí i nòrdic del Pirineu lleidatà presentaven aquest dijous les propostes per la campanya 2023-24 amb l'optimisme retingut i pendents del cel, a excepció de Baqueira Beret que va inaugurar temporada el passat cap de setmana. Totes les estacions esperen poder obrir pistes el pròxim dia 5 de desembre.

L'opinió unànime era que la meteorologia no ha ajudat a complir les previsions per poder engegar els remuntadors pel pont de la Puríssima, tot esperant les conseqüències del front fred que ha arribat aquest divendres al Pirineu

Tot i l'escenari desfavorable des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida es preveu que la temporada d'enguany torni a assolir la xifra rècord d'1,5 milions d'esquiadors de fa dos anys.

Presentació de la temporada de neu al Pirineu de Lleida ©JosepAPérez
Presentació de la temporada de neu al Pirineu de Lleida ©JosepAPérez

Segons explicava el vicepresident de la corporació provincial, Juan Antonio Serrano l'optimisme es deu a la quantitat de reserves que s'han materialitzat des del passat estiu, quan normalment no se'n fan fins al setembre. Des de les pistes d'esquí nòrdic de Lles de Cerdanya, Ramon Sellés, constatava aquest interès creixent per la neu i l'esport blanc i ha remarcat que han notat un 25% de creixement en la demanda de forfets de temporada. 

Els responsables de les estacions han constatat que un cop superada la pandèmia de la covid-19 el públic de ciutat es desplaça a la neu sempre que pot, tot i el cost econòmic que representa

Estació de Tavascan ©JosepAPérez
Estació de Tavascan ©JosepAPérez

Així ho ha assenyalat el director de les pistes de Tavascan, Víctor Perisé, que també ha destacat que els anys que menys neu hi ha hagut és quan han venut més forfets. Així i tot, en aquestes pistes alpines del nord del Pallars Sobirà, l'any passat hi va haver una temporada molt dolenta que els va portar a no poder obrir fins al gener. Per aquest motiu, han estat negociant l'adquisició de canons de neu per a la temporada que ve per poder assegurar innivació fins a la zona intermèdia i poder obrir de forma parcial quan el clima no acompanya.

Les estacions:
Les estacions d'esquí alpí que hi ha al Pirineu de Lleida són Baqueira Beret i Port del Comte, de titularitat privada; Port Ainé, Espot i Boí Taüll, del grup FGC, i Tavascan, que és municipal. En esquí nòrdic hi ha Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l'Erm i Virós – Vallferrera.

 

Previsions econòmiques

La Diputació ha invertit en les estacions d'esquí lleidatanes aquesta temporada 17,3 milions d'euros, que s'han d'afegir als 140 milions que els equipaments han destinat a les millores en els darrers 10 anys, segons explicava el president de l'ens provincial, Joan Talarn

L'esquí genera uns 2.750 llocs de treball directes i "ajuda a frenar el despoblament", destacava Talarn, afegint que 7.500 llocs de treball més estan relacionats amb l'esquí en àmbits com l'hostaleria o les empreses que tenen oferta complementària. Per tot plegat, es calcula que l'impacte directe que hi haurà aquesta temporada serà de 280 milions d'euros.

Les estacions preveuen prolongar la temporada fins al primer cap de setmana d'abril i d'aquesta manera hi hauria 135 dies d'esquí. Per això es preveu arribar als 1,5 milions de forfets venuts; una xifra que seria més elevada que la de l'any passat, quan se'n van vendre uns 1,4, ja que molts complexos van haver de tancar abans d'hora per la pujada de temperatures.

Per aquest motiu, destacaven que obrir pel pont de la Puríssima seria important, ja que representa un 7% del total de vendes de tota campanya.

500 km de pistes entre alpí i nòrdic i 137 empreses d’oferta complementària

Les 11 estacions d’hivern del Pirineu de Lleida ofereixen en conjunt per a aquesta nova temporada un total de 500 km d’esquí, distribuïts en 340 km i 248 pistes als centres d’alpí i 159,5 km als complexos de nòrdic, i més de 4.500 hectàrees esquiables amb una capacitat per transportar 110.603 viatgers/hora per mitjà de 81 remuntadors. Aquesta superfície esquiable continua situant el Pirineu de Lleida com una de les destinacions més importants del conjunt de l’Estat espanyol, com també a escala internacional, per practicar l’esquí alpí i el nòrdic i gaudir de l’ampli ventall d’activitats complementàries a la neu.

La digitalització en tots aquests complexos facilita l’aprenentatge així com el coneixement de l’estat de les pistes i del temps o altres serveis, siguin de lloguer o restauració. 

Remuntadors de les pistes de BoíTaüll ©JosepAPérez
Remuntadors de les pistes de BoíTaüll ©JosepAPérez

Més enllà de les 11 estacions i dels 500 quilòmetres esquiables, equipats amb tots els serveis per viure una experiència a la neu amb la màxima seguretat i informació, el Pirineu de Lleida ofereix un ampli ventall d’activitats complementàries per gaudir de la neu i de la natura. Des de raquetes de neu, amb una oferta de 177,2 km aquesta temporada, fins al telemarc, passant per la visualització de fauna, les excursions amb trineus o l’escalada en gel, entre moltes altres opcions. Una oferta complementària integrada per 141 empreses especialitzades en els esports d’hivern, que permeten als visitants divertir-se amb la neu i a la natura en llibertat i amb les millors garanties.

Les sis estacions d’esquí alpí com són Baqueira Beret, Boí Taüll, Port del Comte, Espot Esquí, Tavascan i Port Ainé  ofereixen 340 quilòmetres esquiables, i fan del Pirineu de Lleida una de les zones més atractives d’Europa i pionera a l’Estat, amb una oferta i tradició de neu molt arrelades.