'‘Haima Acull, Somriures de Sorra’' projecte de suport a infants sahrauís amb patologies intractables en els campaments

‘Haima Acull, Somriures de Sorra’ és una iniciativa de l’associació Lleida pels Refugiats que recentment ha estat guardonat en la XVIII edició del premi a la Solidaritat del Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL), en reconeixement a les tasques altruistes en el marc de les ONG i associacions sense ànim de lucre
Presentació del projecte 'Haima Acull, Somriures de Sorra' ©LPR
photo_camera Presentació del projecte 'Haima Acull, Somriures de Sorra' ©LPR

L’associació Lleida pels Refugiats va presentar el passat dijous a la Diputació de Lleida el projecte 'Haima Acull, Somriures de Sorra', una iniciativa que té com a objectiu proporcionar assistència mèdica a nens i nenes sahrauís amb patologies intractables en els campaments de refugiats. A l'acte hi van assistir la vicepresidenta Sandra Castro, la presidenta de l'entitat, Pilar Sierra, i Abidin Bucharaya, delegat del Govern del Front Polisari a Catalunya. 

‘Haima Acull, Somriures de Sorra’ és una iniciativa de l’associació Lleida pels Refugiats que recentment ha estat guardonat en la XVIII edició del premi a la Solidaritat del Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL), en reconèixer els col·legiats implicats en tasques altruistes en el marc de les ONG i associacions sense ànim de lucre, així com la dels seus voluntaris que, de forma professional, treballen per garantir el dret a la salut de la població.

El projecte, que es gestiona en coordinació amb la Delegació del Front Polisari a Catalunya, el Ministeri de Sanitat sahrauí i la DGAIA (Delegació General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), proporciona assistència mèdica a nens i nenes sahrauís amb patologies intractables en els campaments on viuen i que necessitin ser evacuats. A part del tractament o les intervencions necessàries, els infants viuen en un pis gestionat per l’associació fins que reben l’alta mèdica i poden tornar amb les seves famílies. En aquest temps que passen a la ciutat de Lleida, els infants són escolaritzats i conviuen amb altres criatures de la seva edat.

Segons l’associació, dins de la precària situació del poble sahrauí als assentaments, els infants constitueixen un dels grups més vulnerables i per exemple, un 50% dels menors de 5 anys estan diagnosticats d’anèmia

Els principals factors de mortalitat infantil en els campaments són: diarrea aguda, naixement prematur, anèmia, desnutrició i malalties respiratòries. No es disposa de servei de cures intensives ni de banc de sang en els assentaments.