Amb la col·laboració d'El Guardià Calçots

La febre del calçot

Un cop passat el Nadal, colles d’amics i familiars comencen a omplir amb fal·lera torres, masos i horts per gaudir d’una bona calçotada. Ens endinsem a les entranyes de la producció del calçot de la mà d’en Mia d’El Guardià Calçots

Calçotada amb bona companyia amb els calçots d'El Guardià Calçots ©ElGuardià.jpg
photo_camera Calçotada amb bona companyia amb els calçots d'El Guardià Calçots ©ElGuardià.jpg

Pocs productes gastronòmics de la cuina catalana aixequen tantes passions com els calçots. La temporada de calçotades representa molt més que un simple plat, és una experiència de trobada i germanor al voltant d’una taula amb bon menjar, bon beure i bona companyia. Amb la voluntat d’aportar el seu gra de sorra en aquesta gran festa en Mia i el seu equip engegaven el 2009 El Guardià Calçots, des de la Guàrdia d’Urgell, per conrear, cuinar i distribuir calçots de qualitat, proximitat i amb molt bon rotllo.

Com creixen els calçots?

El procés de creació del calçot comença als volts del 15 d’agost plantant la ceba dels calçots a les 22 hectàrees de camps de Tornabous i La Guàrdia d’Urgell. Aquest any, però, a causa de les restriccions en el reg els calçots d’El Guardià han hagut d’emigrar fins a Balaguer i el Poal. Sigui com sigui, la tècnica és la mateixa.

El calçot creix fins a l’octubre i és en aquest moment quan la majoria d’ells ja han sortit i cal “calçar-los” perquè la part més carnosa, la que es menja, s’allargui. El tractor passa a poc a poc fent forats on es col·loca la ceba blanca amb l’arrel recta al terra. Aquesta darrera part del procés acaba al desembre quan es comencen a collir tots manualment i s’organitzen al magatzem de la Guàrdia d’Urgell com a centre d’operacions d’El Guardià. Allí és on es treuen les fulles malmeses pel fred, s’igualen els calçots i es preparen els farcells.

Creixement dels calçots - Il·lustració de la dissenyadora Cristina Castells.jpg
Creixement dels calçots - Il·lustració de la dissenyadora Cristina Castells

Cuinat i distribució

Un cop preparats els calçots, comença el sarau. Des de principis de gener i allargant-se fins a l’abril té lloc la temporada de calçotades. Des d’El Guardià es ven i distribueix tan calçot cru per a particulars i restaurants com cuit a les graelles de la Guàrdia d’Urgell i a punt per ser menjat.

Els calçots cuits d’El Guardià es cuinen i es serveixen amb un marge de poques hores, conservats en caixes tèrmiques i servits en diaris, com sempre s’ha fet. Gràcies al fred de les comarques de Ponent, els calçots surten amb un gust més saborós que es potencia coent-los al punt, perquè es desfacin a la boca.

Els dissabtes i diumenges obren les botigues d’El Guardià a la Guàrdia d’Urgell i a Balaguer i, a més, també es distribueixen a domicili a Tàrrega i Balaguer. A més, els calçots d’en Mia i companyia també poden trobar-se a diferents restaurants de tot Catalunya i, fins i tot, a diferents punts de l’Estat espanyol com Madrid i Bilbao.

Una història de passió per la terra

Manat de calçots d'El Guardià Calçots ©ElGuardià
Manat de calçots d'El Guardià Calçots ©ElGuardià

El projecte té les seves arrels l’any 2009 amb en Mia engrescant als seus padrins, en Severino i en Macià, a plantar calçots a l’hort de casa. “Aquell primer any en van sortir per fer alguna calçotada amb la família i la colla d’amics”, explica en Mia. Així i tot, l’empenta no es va aturar i l’any següent se’n van anar fins al Palau d’Anglesola a buscar cebes per ampliar la producció. En van demanar 1.500 quilos, però el proveïdor estava convençut que això funcionaria i els en va posar 3.000. Acabava d’arrencar per la porta gran El Guardià Calçots.

En un inici només venien els calçots crus, però es van adonar que la gent també volia la salsa. Dit i fet, es posen a fer salsa casolana per acompanyar-los. Apareixen persones que demanen els calçots cuits per estalviar-se feina. Cap problema, planifiquen com fer-ho i posen en marxa les brases. Qualsevol repte i necessitat el transformen en virtut i aprenentatge. La inquietud del primer dia es manté intacta, així com els valors d’estima per la feina ben feta que els seus padrins van transmetre a en Mia.

Des del tros de casa als peus de la Serra d’Almenara i fins a comensals de tot el món, els calçots d’El Guardià són sinònim de qualitat, sempre mantenint la filosofia d’oferir un producte tractat amb detall en totes les parts del procés.

La salsa màgica!

Un dels grans misteris d’uns bons calçots sol ser la salsa. En el cas d’El Guardià, en Mia assegura que és “molt senzilla” i que de misteri no en té pas cap. “Es basa en bons productes i molt carinyo”, assegura. La llista d’ingredients consta d’ametlla torrada, tomata escalivada, sal pebre, nyores, all escalivat, bitxo picant i oli. Des d’El Guardià l’elaboren de forma artesanal, com tot allò que fan, i la venen en dos formats de 400 i 700 grams.

El Kit del Calçotaire

Una calçotada que quedarà gravada en el record és la conjugació de diferents peces que la fan possible. “La bona companyia és l’essencial”, assegura en Mia, però amb aquests elements de ben segur que la vostra calçotada serà tot un èxit.

Kit del calçotaire - Il·lustració de la dissenyadora Cristina Castells.jpg
Kit del calçotaire - Il·lustració de la dissenyadora Cristina Castells