Mort i transparència: l’opacitat del sector funerari

En aquest reportatge posem al descobert el funcionament intern del sector funerari a les terres de Ponent i les dificultats que suposa haver de gestionar la mort d'un familiar davant de la falta de transparència del sector

Tomba i nínxols del cementiri municipal de les Borges Blanques ©JordiBonilla
photo_camera Tomba i nínxols del cementiri municipal de les Borges Blanques ©JordiBonilla

La pèrdua d’un ésser estimat és un tràngol dur i difícil de gestionar. A la càrrega emocional s’hi sumen un seguit de tràmits en els quals entren les empreses de serveis funeraris, que poden acabar convertint la mort en tot un negoci. El seu funcionament intern i la seva poca transparència posen al descobert la falta de llibertat dels usuaris a l’hora d’afrontar una defunció.

El sector funerari a les comarques lleidatanes

Actualment, la Llei 2/1997, de 3 d’abril, sobre serveis funeraris és la que regula el funcionament del sector a Catalunya. Aquesta llei estableix que el servei funerari és un “servei essencial d’interès general” i que la seva regulació administrativa depèn dels municipis, on poden operar empreses tant de titularitat pública com privada.

A les comarques de Ponent —Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues, Noguera, Segarra i Segrià—no existeix cap funerària pública i sis grans empreses privades controlen la major part del territori pel que fa a servei i tanatoris propis: Pompes Fúnebres Baix Urgell (Belianes), Gestió i Serveis Funeraris (Bellpuig), La Lleidatana (Lleida), Funerària J. Torné (Agramunt), Tanatori L’Urgell (Tàrrega) i Serveis Funeraris El Segre (Balaguer). D’aquestes sis empreses, tan sols una ha volgut atendre la nostra petició per formar part d’aquesta reportatge, malgrat que no hagi volgut facilitar tota la informació sol·licitada ni fer públic el nom de la persona que ha parlat amb l’equip de Comarques de Ponent.

Font: PANASEF
Font: PANASEF

La comparadora de preus de serveis funeraris Funos, pensada per facilitar la gestió als familiars i oferir-los la màxima transparència en el procés d’elecció d’una empresa funerària, tampoc no disposa a dia d’avui de dades relatives a cap funerària lleidatana.

L’empresa consultada per aquest mitjà tampoc va voler facilitar informació dels diferents preus dels seus serveis, si bé el seu representant admet que la contractació d’un servei funerari “és com quan compres un cotxe, n’hi ha de tots els preus”, sense concretar-ho. Aquest professional del sector també es refereix a l’actual context d’inflació per explicar que el preu mitjà actual d’un dels seus serveis no és el mateix que fa uns anys “perquè la llum, els combustibles i el material també pugen de preu”.  

preu-mig-dret-funerari
Font: Comarques de Ponent a partir de les dades de taxes municipals dels respectius Ajuntaments

El tanatori determina l'elecció de la funerària?

La legislació actual estableix la llibertat d’elecció d’empresa funerària per part dels usuaris del servei, independentment del fet que l’empresa escollida tingui o no tanatori obert a un municipi per tal de poder-hi operar. A la pràctica, i en un context geogràfic com són les comarques lleidatanes, es fa molt complicat poder escollir qui vols que et gestioni una defunció amb plena llibertat, ja que aquella empresa que tingui tanatori al municipi on ha de tenir lloc l’enterrament acaba determinant la decisió. Així ho conclou l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) a l’informe d’anàlisi del sector funerari català de l’any 2022, en el qual posen en relleu les diferents trampes de les funeràries a l’hora d’oferir els seus serveis.

icona-tanatoris-funeraries-lleida
Font: elaboració pròpia

L’ACCO assenyala en aquest informe que la situació emotiva dels usuaris d’aquests serveis i la presa de decisions ràpida que demana la circumstància fa que no es comparin les tarifes entre empreses i s’accedeixi a la que té tanatori obert al municipi. Això, sumat a la situació d’asimetria informativa que es produeix per la falta d’informació de què disposen els usuaris, fa que no es puguin tenir en compte els aspectes econòmics en la tria.

Com es tramita una defunció?

La majoria de les persones que han de dur a terme la gestió de la defunció d’un familiar o persona propera solen ser inexpertes i, als costos econòmics de l’enterrament i la cerimònia, cal sumar-hi tot un seguit de tràmits administratius que poden arribar a resultar feixucs i poc clars.

com-es-tramita-una-defuncio
Font: elaboració pròpia amb dades de la Generalitat de Catalunya

Inhumacions contra incineracions

Font: ASFUNCAT
Font: ASFUNCAT

En els darrers anys han entrat en joc les incineracions com a mètode alternatiu a l’enterrament. Aquest procediment permet guardar les cendres en una urna que, o bé es pot dipositar als espais adequats als cementiris, o guardar-se al domicili familiar del difunt o dels seus familiars. A la província de Lleida només hi ha un forn crematori en funcionament situat al cementiri municipal de Lleida i propietat de l’empresa La Lleidatana. L’única empresa funerària que ha atès aquest mitjà tampoc va voler facilitar dades del cost que té aquest servei.

icones-defuncions-segons-lloc-mort
Font: IDESCAT