El Montsec fa 45 anys que espera el reconeixement com a Parc Natural

El febrer de 2014, el departament de Territori i Sostenibilitat va informar al Parlament de Catalunya la voluntat d'ampliar la xarxa de Parcs Naturals, amb plans per incloure els parcs de Les Capçaleres del Ter i del Freser, el de la Serra del Montsec i el de les Muntanyes de Prades
Congost de Mont-rebei a la Serra del Montsec @JosepAPérez
photo_camera Congost de Mont-rebei a la Serra del Montsec @JosepAPérez

El passat dia 9 de maig el Consell Comarcal del Pallars Jussà tornava a posar sobre la taula la necessitat d'aconseguir la distinció com a Parc Natural per la Serra del Montsec. El dia 23 de maig es reunien els representants de les administracions lleidatanes implicades en la reivindicació, els Consells Comarcals del Pallars Jussà i la Noguera, i l'Ajuntament d'Àger, amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) per mostrar el suport a aquesta antiga reivindicació de terres lleidatanes.

Trobada a Àger per reivindicar el reconeixement del Parc Natural del Montsec @AraLleida
Trobada a Àger per reivindicar el reconeixement del Parc Natural del Montsec @AraLleida

Per part d'Ara Lleida, el director, Juli Alegre manifestava que aquesta distinció suposaria reforçar encara més la qualitat dels espais naturals de la demarcació, que són un dels principals atractius turístics tant del Pirineu com de les terres de Lleida. El nou Parc Natural s'afegiria al Cadí-Moixeró i el de l’Alt Pirineu. També cal recordar que Lleida compta amb l’únic Parc Nacional de Catalunya, el d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, afegia Alegre.

45 anys esperant una distinció

La Serra del Montsec és una joia natural que s'estén des del Pallars Jussà, passant per la Noguera, i incloent la part occidental de la Ribagorça d’Osca, que encara no gaudeix de la denominació de Parc Natural, malgrat els esforços realitzats des de 1982, amb peticions al Parlament de Catalunya i altres institucions.

Les agulles del Roc de Santa al Montsec ©Comarques
Les agulles del Roc de Santa al Montsec ©Comarques

Aquesta reivindicació ha quedat aparcada, malgrat que l'espai natural forma part de la Xarxa Natura, compta amb la designació com a ZEPA i PEIN, i així la UNESCO  l'hi va atorgar el reconeixement com a Geoparc Mundial, i la certificació de Reserva Starlight, aixi hi tot encara falta la protecció com a Parc Natural que han de gestionar les institucions del país.

La Serra del Montsec, tot i les seves qualitats, es troba actualment en una situació de deprimida, sovint mancat de serveis bàsics i afectada per una intensa despoblació. No obstant això, la Serra del Montsec atresora un ric patrimoni històric, paisatgístic i natural que ha estat objecte de nombrosos reconeixements, com s'ha destacat anteriorment.

Cronologia

L’octubre de 1982, la Mesa del Parlament de Catalunya, accepta tramitar la proposició de llei on es demanava la creació del Parc Natural Serra del Montsec.

Al març de 1983, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de Llei, a favor de l’estudi i creació del Parc Natural Serra del Montsec

Congost de Mont-rebei a la Serra del Montsec @JosepAPérez 1
Congost de Mont-rebei a la Serra del Montsec @JosepAPérez

L'any 1983, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va presentar la proposta oficial per a la declaració del Parc Natural.

El desembre de l’any 2004, la Generalitat de Catalunya va anunciar que el govern iniciaria, el gener del 2005, un procés per tal que el Montsec fos declarat parc natural.

El febrer de 2014, el departament de Territori i Sostenibilitat va informar el Parlament de Catalunya la voluntat d'ampliar la xarxa de Parcs Naturals, amb plans per incloure els parcs de Les Capçaleres del Ter i del Freser, el de la Serra del Montsec i el de les Muntanyes de Prades.

El parc natural de Capçaleres del Ter i del Freser ja ha estat declarat, mentre que el de les Muntanyes de Prades està actualment en fase de consulta amb els municipis i entitats, però lamentablement, el procés per al parc de la Serra del Montsec continua paralitzat.