Quins són els mètodes més usats pels estafadors d'Internet?

A l'ABP Pla d'Urgell-Garrigues augmenten els delictes per ciberestafa un 128,6% en els últims cinc anys

Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Mollerussa ©Comarques
photo_camera Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Mollerussa ©Comarques

Els Mossos d'Esquadra, a través de l'Àrea Bàsica Policial Pla d'Urgell-Garrigues, fan una crida a la ciutadania a anar amb cura davant les estafes per Internet i els dispositius mòbils.

Pel que fa a les dades dels primers tres mesos del 2024, al Pla d'Urgell i les Garrigues aquest tipus de delictes han augmentat un 19,6% respecte al 2023 i un 128,6% si es comparen amb el 2019. Els agents apunten que aquests increments importants s'estan detectant a tot el conjunt del país. Al mateix temps, afirmen que és important denunciar-ho sigui quin sigui l'import i que els estafadors són molt hàbils i tothom pot convertir-se en una víctima.

Què és una estafa?

Segons el cos policial, es tracta d'un delicte que causa perjudici patrimonial mitjançant l'engany i amb ànim de lucre. N'existeixen de moltes tipologies (smishing, phishing, keylogger...).

En algunes situacions, els estafadors poden donar-te dades personals per demostrar que saben qui ets, fruit d'algunes tècniques fraudulentes per aconseguir-les.

Exemples d'estafes

El juny del mes passat, els Mossos rebien la denúncia d'una dona que havia rebut un SMS del seu fill a través del número de mòbil d'una treballadora d'una empesa de grues dient que havia tingut una avaria, que el mòbil no li funcionava i que necessitava 445 euros per pagar la grua. També deia que no avisés a la policia, ja que anava begut i no volia conseqüències.

Des d'aquest missatge, el suposat fill reclamava a la mare que enviés els diners fent un Bizum al número de la falsa empresa de grues. La dona no va pagar-ho i va anar a denunciar als Mossos després d'aconseguir contactar veritablement amb el seu fill i saber que estava bé i no havia tingut cap accident.

A través de falsos missatges d'entitats bancàries també es duen a terme estafes. Una de les més comunes és la trucada o el missatge de la teva entitat demanant-te contrasenyes, números d'operacions, clicar a un enllaç… 

D'aquesta manera es treuen les dades personals i es buida el compte o es fan crèdits al teu nom. També es pot donar el cas que suposadament et truca algú de la teva oficina bancària explicant-te que t'han intentat sostreure diners del teu compte i que des del banc han creat un compte nou i has de passar els teus diners a aquest compte. Amb aquesta modalitat d'estafa, s'han arribat a robar més de 12.000 euros.

En aquest tipus d'estafa, els agents recomanen fer el seguiment dels enllaços, ja que molts d'ells acaben amb el domini .ru, originari de Rússia. A més, els usos de la intel·ligència artificial permeten una major “professionalitat” als estafadors per transmetre confiança a la víctima.

Per aplicacions de compravenda, com Wallapop, també es duen a terme estafes. Un dels casos que explica la policia és el d'un individu que volia vendre una autocaravana. Un suposat interessat va demanar informació per fer la paga i senyal a través de Bizum. La víctima no coneixia el funcionament de l'aplicació i l'estafador li va dir que, com que ell li havia d'enviar diners, la víctima havia de clicar a Enviar diners.

L'engany es produïa a partir de la confusió entre els botons Enviar diners i Sol·licitar diners de Bizum i, d'aquesta manera, era el venedor qui pagava i no el fals comprador.

Els Mossos d'Esquadra recorden que la part més important és la prevenció

Una altra de les estafes comunes és la del fals militar o la falsa parella, que es duu a terme a través d'aplicacions de cites. En aquest cas, l'estafador juga amb la soledat i els sentiments de la persona i requereix molt temps de preparació per guanyar-se a la víctima.

Un exemple que posen els Mossos és el d'una persona que coneix a un suposat militar, que està infiltrat a Síria i que no pot ser descobert. Aquest estafador li va reclamant diners per a poder sortir del país, per pagar la duana, per agafar un avió... fins que tot resulta ser un engany i la víctima ja ha posat en risc els seus estalvis.

En un altre dels casos de la falsa parella, un suposat antiquari francès reclamava diners a la persona que havia conegut amb l'excusa d'anar a l'Àfrica a atendre el seu pare malalt, quan tot això era mentida.

Aquesta estafa obliga la víctima a endeutar-se demanant diners a amics i familiars o sol·licitant crèdits sota l'esperança que la persona de la qual estan enamorats els hi tornarà. Els agents apunten que l'import estafat no sol baixar dels 20.000 euros i que, en alguns casos, arriba als 60.000.

Aplicacions que estan de moda entre el públic més jove, com TikTok, tampoc s'escapen de ser camp de batalla per als estafadors a través d'Internet.

Un suposat creador de contingut que publicava vídeos a la plataforma TikTok oferia feina als seus seguidors. A canvi de realitzar algunes compres online, ell et donava una comissió. La víctima va arribar a perdre 2.500 euros abans de denunciar els fets. L'estafador li assegurava que fins que no superés un límit de diners gastats en les compres, no podria cobrar aquesta suposada comissió, de manera que mai arribava al topall i continuava invertint diners.

Els agents alerten que els estafadors són molt hàbils i tothom pot convertir-se en una víctima

Finalment, també assenyalen altres estafes més lligades amb l'avarícia basades en la intenció de la víctima de guanyar diners. És el cas dels bitcoins, en el qual et poden presentar una inversió molt sucosa amb guanys ràpids que mai s'acaben produint.

Captura de pantalla 2024-05-22 a las 8.24.33

La prevenció com a millor resposta

Les investigacions policials d'aquest tipus d'estafes solen ser llargues i complexes. Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra recorden que la part més important és la prevenció i la formació de la ciutadania per tal d'evitar ser estafats.

Des del cos policial fan èmfasi en el fet que tothom pot ser víctima d'una ciberestafa i que els estafadors solen jugar amb el desconeixement o amb transmetre confiança per tal d'obtenir el seu lucre personal. Com en el cas de l'estafa de la grua, també solen jugar amb la urgència perquè no tinguis temps de contrastar el que et demanen amb la persona que diuen ser o amb el teu gestor bancari.

Pel que fa als missatges de texts, correus electrònics, whatsapps i SMS, habitualment els solen enviar de manera massiva, de manera que pot ser que no t'interpel·lin, però que en el cas de fer-ho, et puguin acabar estafant.