Salut recomana prendre mesures per evitar el contagi del virus de la grip

Les dades indiquen que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i que baixa la del virus respiratori sincicial (VRS), alhora que es registra un augment d’ingressos amb la COVID-19 a hospitals
Emergències a l'hospital Arnau de Vilanova
photo_camera Emergències a l'hospital Arnau de Vilanova ©JosepAPérez

El Sistema de Salut de Catalunya té tots els dispositius assistencials preparats per donar resposta a l’increment de la circulació de virus respiratoris, com cada any durant la temporada epidemiològica de l’hivern. Per això, Salut vol transmetre un missatge de tranquil·litat i calma a la ciutadania, ja que els centres sanitaris experimenten activitat habitual per aquestes dates i els dispositius sanitaris estan preparats per donar una assistència de qualitat.

Les dades de la darrera actualització setmanal del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC) indiquen que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i que baixa la del virus respiratori sincicial (VRS), alhora que es registra un augment d’ingressos amb la COVID-19 a hospitals.

Salut recorda que des de l’1 de desembre està activat el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a la temporada 2023-24, que té com a objectiu monitorar l’activitat arreu del territori per garantir la millor resposta assistencial del Sistema de Salut davant l’increment de la circulació de virus respiratoris a la tardor i la temporada epidemiològica de l’hivern, amb una inversió de 37,5 milions d'euros per reforçar l’atenció de salut de tot el territori.

D’altra banda, per prevenir la transmissió de les infeccions respiratòries, Salut posa l’accent a recordar i recomanar a la ciutadania mesures preventives habituals:

·       Rentar-se les mans adequadament i sovint.

·       Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.

·       Ventilar els espais tancats.

·       Usar mascareta si es tenen símptomes respiratoris i evitar el contacte amb persones fràgils mentre s'estigui malalt/a.

·       Limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució de la situació és dolenta.

·       Demanar cita per vacunar-se de grip i de COVID-19 si no es tenen les vacunes al dia.

·       La campanya de vacunació d’enguany és una òptima manera que tots els grups de risc es protegeixin i es defensin contra aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP. És important ressenyar que les vacunes actuals de reforç per fer front a la COVID-19 s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 òmicron, que s'ha demostrat que també funciona contra la BA.2.86 i els seus sub-llinatges, com el JN.1 que és actualment el més predominant, i que també confereixen protecció enfront de l’onada epidèmica de la grip.