Temporada de calçots a supermercats Plusfrésc

Des Plusfrésc fresc expliquen que “l’Antoni ens serveix cada dia els calçots acabats de collir, i és sobretot a partir de dijous quan més quantitat n’arriba a les botigues, directament de la seva finca”, també es poden encarregar per assegurar-se la quantitat que se’n pugui necessitar
Antoni Espinola a la finca de Térmens ©Plusfrèsc
photo_camera Antoni Espinola a la finca de Térmens ©Plusfrèsc

Amb la voluntat de fomentar el consum dels productes de temporada, que també suposa una forma de participar en la sensibilització pel medi ambient, i el consum de proximitat, Plusfrésc desplega la temporada de calçots en les seves superfícies.

Es tracta d’una hortalissa que cada cop té més edictes, perquè al marge de les seves propietats gastronòmiques, el seu consum el podríem atribuir a un ritual de lleure i socialització 

Els calçots als supermercats Plusfrèsc ©Plusfrèsc
Els calçots als supermercats Plusfrèsc ©Plusfrèsc

Però darrere d’aquest humil producte de l’horta lleidatana hi ha molt d’esforç i dedicació perquè arribi al consumidor amb el valor afegit que suposa la proximitat. Plusfrésc treballa des de l’any 1989 amb l’explotació familiar d’Antoni Espinola, situada al municipi de Térmens; un pagès que al llarg aquests anys ha adaptat els seus conreus al nivell d’exigència de la marca lleidatana. Espinola subministra a Plusfrésc esc, al marge dels calçots, carabassa, julivert, enciam meravella, alls tendres, bledes, o pebrot. Productes que es conreen a escassos vint quilòmetres del centre logístic de la cadena de supermercats, el que garanteix que arribin a les botigues directament de l’horta.

Però tornant als calçots, volíem que Antoni Espinola expliqués quin és el cercle de la producció del calçot, una hortalissa que com s’ha dit anteriorment, té una imatge de senzillesa, de ser una ceba allargada, sense més ni més… però en realitat el seu conreu és un xic més complex. En primer lloc, s’ha de triar una ceba blanca de qualitat, Espinola treballa amb la varietat “diamon” per les seves propietats, sobretot “més tendra” i més “cames” per planta.

Els calçots als supermercats Plusfrèsc ©Plusfrèsc
Els calçots als supermercats Plusfrèsc ©Plusfrèsc

L’hortalissa inici una primera fase, que comença al votant del desembre i que consisteix a preparar el planter de ceba tendra. Al mes d’abril es planta la ceba, que creix fins al mes de juliol, en aquest punt s’arrenca – és una ceba tal com la coneixem-, i es deixa assecar fins al mes d’agost que se sembren – es colguen en els cavallons d’on sortiran els calçots. Al mes de novembre comença la temporada fins després de Setmana Santa.

Espinola explica que el calçot és una planta molt “soferta” pel que fa al consum d’aigua i pràcticament amb la que rep de la pluja en té prou. Però darrerament “hem hagut d'aportar algun suport”. La terra de l’explotació és molt esponjosa, i ben nodrida, característiques que generen un calçot dolç i de textura fina, afegeix el pagès de Térmens.

Els productors de la Noguera preparen els calçots en farcells de vint-i-cinc unitats i es fan arribar al centre de distribució de Lleida, des d’on es distribueixen a les botigues de la cadena.

Cal recordar que en els supermercats Plusfrésc també es poden trobar tots els complements obligatoris per una bona calçotada, les salses un bon vi de Cos-ters del Segre, o la carn i embotits de terres lleidatanes.

Des de Plusfrésc expliquen que “l’Antoni ens serveix cada dia els calçots acabats de collir, i és sobretot a partir de dijous quan més quantitat n’arriba a les botigues, directament de la seva finca

Els clients també poden encarregar-los per assegurar-se la quantitat que se’n pugui necessitar.

La Partida Horta Nova se situa a Térmens, on es troba des de l’any 1974, la producció d’Antoni Espinola. Actualment, són dues les generacions que s’han dedicat a l’horticultura.

Relació amb Plusfrésc

Antoni Espinola a la finca de Térmens ©Plusfrèsc
Antoni Espinola a la finca de Térmens ©Plusfrèsc

Antoni Espinola és la segona generació que treballa l’explotació que es troba a la Partida Horta Nova de Térmens i acull, des de l’any 1974  s’han dedicat a l’horticultura.

L’any 1989 vam començar a treballar junts i, actualment, a les nostres botigues Plusfrésc ens arriba un gran assortit de productes: calçots, alls tendres, bledes, pebrot italià, tomacó i carabassa. Térmens és un municipi situat a uns 20 minuts de Lleida. Un cop s’han collit les hortalisses, l’envien a la central, nosaltres la distribuïm i finalment arriba a les botigues de Lleida, Barcelona i Tarragona. Tot en menys de 24 hores!

La confiança que Plusfrésc diposita en els productors locals constitueix precisament un dels trets més característics de la companyia. “Treballar conjuntament durant anys fa que coneguem la seva manera de fer i els processos de producció que segueixen. I això és el que ens dona una seguretat absoluta en tots els productes que comercialitzem”, segons afirma Francisco González, director general de Plusfrésc.