El Tren dels Llacs, servei públic i, ara també, motor econòmic

El trajecte en tren que va de Lleida a La Pobla de Segur ha esdevingut, una ruta ferroviària marcada per l’excel·lència en el servei, i ara també, amb el Tren dels Llacs, un motor turístic i econòmic per a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà
Viatge dels periodistes lleidatans amb el Tren Històric de FGC ©Comarques
photo_camera Viatge dels periodistes lleidatans amb el Tren Històric de FGC ©Comarques

El trajecte en tren que va de Lleida a La Pobla de Segur ha esdevingut, gràcies a la gestió de Ferrocarrils Catalans de la Generalitat (FGC) una ruta ferroviària marcada per l’excel·lència en el servei, el compliment estricte dels horaris i, ara també, amb el Tren dels Llacs, un motor turístic i econòmic per a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. Enrere queden els anys marcats per l’abandonament de la via, els endarreriments constants, un servei absent i la manca d’implicació amb els problemes històrics de la zona.

El president de FGC, Toni Segarra ©Comarques
El president de FGC, Toni Segarra ©Comarques

El secret d’aquesta millora és, segons el president de FGC, Toni Segarra, “una gestió de proximitat basada en l’eficiència i la consolidació d’equips de treball formats sobretot per gent del territori”. “A tot arreu on estem, busquem establir complicitats amb els agents públics i privats i això fa possible, en primer lloc, donar un servei públic de qualitat i, posteriorment, impulsar i col·laborar en projectes diferents com són, per exemple, la gestió del Parc Astronòmic del Montsec”.

El Tren Històric i el Panoràmic

Els trens Històric i Panoràmic a l'estació de FGC a la Pobla de Segur ©Comarques
Els trens Històric i Panoràmic a l'estació de FGC a la Pobla de Segur ©Comarques

Des de Ferrocarrils Catalans de la Generalitat han invertit en la millora constant de la línia i de tot l’entorn que va des de Lleida fins a l’estació de la Pobla de Segur i han potenciat la creació de paquets i propostes turístiques al voltant del Tren dels Llacs que circula entre muntanyes, passa per 75 ponts, 40 túnels i pel mig d’espectaculars congostos al llarg de 89 quilòmetres de trajecte.

Actualment, per fer aquest recorregut hi ha el Tren Històric i el Tren Panoràmic que destaca per les seves finestres de grans dimensions. El viatge transcorre per la vora del riu Segre i travessa les comarques del Segrià, la Noguera i la zona de muntanya del Montsec fins a arribar al cor del Pallars Jussà.

El Tren Històric fa retrocedir en el temps gràcies a l’estètica antiga d’un autèntic ferrocarril de l’època dels anys 60, mentre travessa el pla de Lleida fins a arribar als emblemàtics llacs del Pirineu. Compta amb dues locomotores dièsel, dels models 10817 i 10820, construïdes l’any 1968 I concedides per prestar serveix mixtes de línia i maniobres. Aquest tren realitza 22 circulacions tots els dissabtes des del 22 d’abril fins al 15 de juliol, a excepció del 24 de juny que és festiu. A partir de l’agost reprèn el servei des del 19 d’agost fins al 21 d’octubre.

Vistes des dels trens Històric i Panoràmic de FGC Lleida La Pobla  ©Comarques
Vistes des dels trens Històric i Panoràmic de FGC Lleida La Pobla ©Comarques

D’altra banda, amb el Tren Panoràmic els visitants poden gaudir de les espectaculars vistes del paisatge gràcies als finestrals de grans dimensions. Aquest tren disposa de 90 seients distribuïts en dos cotxes i està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Segons Toni Segarra, aquest 2023 el Tren Panoràmic farà 5 circulacions, el 22 i 29 de juliol, el 5 i el 12 d’agost i el 28 d’octubre.

“Amb aquesta oferta, que se suma als viatges regulars, l’any passat es va aconseguir una ocupació del 80% i aquest 2023 aspirem a arribar al 90% d’ocupació”, va explicar Toni Segarra. “Hem notat un canvi molt important en la demanda i, de retruc, ens interessa que aquesta demanda i aquest increment de visitants tingui un impacte econòmic important en el territori, i per això treballem amb la complicitat del sector turístic i econòmic de la zona”, va afegir Toni Segarra.