Alba Pijuan Vallverdú es revalida com a alcaldessa de Tàrrega

Ho ha aconseguit amb la majoria absoluta, 9 de 17 vots, comptant amb el suport de la CUP i el PSC

WhatsApp Image 2023-06-17 at 12.30.04 (1)
photo_camera Alba Pijuan Vallverdú sent investida com a alcaldessa de Tàrrega durant els pròxims quatre anys. © Comarques de Ponent

Alba Pijuan Vallverdú, líder del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya, ha estat investida com a alcaldessa de Tàrrega en aconseguir la majoria absoluta amb un total de 9 vots favorables, procedents dels regidors republicans (5), de la CUP (3) i del PSC (1).

WhatsApp Image 2023-06-17 at 12.30.05
La sala de plens s'ha omplert de gom a gom.
© Comarques de Ponent 

Aquest migdia la sala de plens del consistori s'ha omplert de gent que volia presenciar l'acte d'investidura i de presa de possessió dels regidors. Tot i que Pijuan ja va ser l'alcaldessa de Tàrrega en l'anterior mandat, enguany ha estat el seu primer any encapçalant la llista d'ERC, ja que l'any 2019 es va convertir en alcaldable després de la renúncia d'Òscar Amenós, llavors cap de llista d'ERC. En les eleccions municipals d'enguany el partit republicà ha pogut consolidar els cinc regidors que ja va obtenir l'any 2019, però no ha estat suficient perquè guanyessin les eleccions. Dijous 15 de juny van anunciar que reeditaven el pacte amb la CUP i el PSC per poder continuar tirant endavant els projectes iniciats en l'anterior legislatura.

Pijuan ha dedicat les seves primeres paraules a agrair "la feina feta" i acomiadar els regidors, que enguany han estat 7, que no continuaran a la nova Corporació Municipal, sorgida de les eleccions del passat 28 de maig: Xavier Rossell-Aparicio i Assumpta Pijuan (ERC); Dani Esqué i Carlos Vílchez (CUP); Noèlia Soto (PSC), i Carles Pascual i Raül Palacios (Junts per Tàrrega). També ha destacat que "per segona legislatura l'Ajuntament de Tàrrega està constituït per una majoria de regidores".

El portaveu del PSC, Silveri Caro, ha lamentat que per un sol vot no "hàgim pogut assolir el segon regidor, però les regles del joc són aquestes i cal acceptar-les democràticament". Caro ha explicat que "un cop van tenir lloc les eleccions, s'obrien diverses possibilitats; la candidatura guanyadora, com és natural, s'ha reunit amb tots els altres grups, manifestant-nos el seu punt de vista i la seva intenció, fins i tot amb nosaltres, que semblava que la suposada línia vermella plantejada en campanya es diluïa per moments". Però ha remarcat que la voluntat del PSC arreu on participa amb els ajuntaments o altres institucions "és conformar o intentar conformar els millors governs. I de la mateixa manera que com fa quatre anys continuem convençuts que és millor avançar que retrocedir. Sempre és millor un govern de progrés i d'esquerres que un altre."

Per la seva part, Laia Recasens, número 1 de la llista de la CUP, ha declarat que fruit del 28 de maig "ens trobem aquí encetant una nova legislatura i un nou cicle polític que ve carregat de reptes, i que tenim moltes ganes d'afrontar des d'una perspectiva d'esquerres i transformadora". Recasens ha iniciat el seu discurs repassant les dades dels comicis d'enguany que "tothom sap que l'abstenció va ser la gran protagonista: a Tàrrega van votar un total de 52,6% de les persones que estaven cridades a les urnes, amb un vot en blanc i nul que van superar per primer cop el 5. En segon lloc, i va quedar clar, Junts va ser la llista més votada, amb un 36,8% dels vots, ERC va obtenir un 27,3%, la CUP un 13, 8, i el PSC un 9,1%. La resta de partits no van arribar al 9,5% entre tots". També ha subratllat que si sumem els vots que sumen ERC i CUP "sumem un 41%, un 4, 3% més que la llista més votada, que és més que un 36%, i aquí no hi veiem cap mena de contorsionisme polític, tot i tenir els mateixos representants: el tant per cent i els vots són més alts, 252 vots més, que sumats amb els vots assolits pel PSC, ens dona la majoria en l'ajuntament". "Com a CUP ens basem en el projecte local i en el programa, és evident que no podrem desenvolupar-los tots de manera completa, perquè pactar i negociar inclou renúncies, però veiem més opcions, possibilitats i avantatges per a Tàrrega i la seva gent en aquest govern que en cap altre, no podem reduir a números i tant per cent de coincidència, la política és una mica més que tot això, també la política municipal", ha afegit. En últim lloc, ha volgut aclarir el seu silenci mediàtic amb relació al comunicat emès per Junts: "nosaltres hem estat callades, perquè creiem que qualsevol bon pacte ha de comptar amb la discreció necessària, per poder dialogar de forma sincera i sense pressions", a més ha volgut recalcar "que ho vam dir durant la campanya i ho mantenim, nosaltres prioritzem el programa que ha votat la gent, no les persones que han d'ocupar les responsabilitats de govern". "M'adreço a tothom que hagi titllat aquest possible govern com a il·legítim, perquè no pensem contribuir a blanquejar què vol dir legítim o il·legítim, aquest acord de govern equival a una suma progressista per garantir drets i llibertats. Garantir que les forces d'esquerres implementen un programa d'esquerres" ha conclòs.

Finalment, Rosa Maria Perelló, cap de llista de la candidatura més votada, ha subratllat que "avui és un dia molt important, però també un dia dur. Un dia rellevant per a Tàrrega perquè es decideixen els pròxims quatre anys, però també dur personalment, perquè després del suport a les urnes es fa difícil viure-ho des de l'oposició". Perelló ha estructurat el seu discurs en tres punts: primer de tot, ha agraït tothom que els ha ajudat i per la confiança que els han donat; ha continuat amb "l'enhorabona" a l'alcaldessa Alba Pijuan, a la portaveu de la CUP, Laia Recasens, i al líder del PSC, Silveri Caro, per reeditar el tripartit. "L'enhorabona per haver perdut 775 vots entre els partits i plantejar-se reeditar el tripartit. L'enhorabona per tenir el valor de reeditar un pacte contra natura i contra els mateixos votants". "Sí, ja ho sé que és legal, i poden dir que també podria ser legítim, però quan els ciutadans dipositen el seu vot en una urna, fan confiança a un partit, no a un tripartit, i si ja tenien pensat reeditar-ho per què no es van presentar en coalició?", ha afegit. El tercer punt i últim del discurs ha estat: "hi tornarem, malgrat el vent en contra, malgrat el pacte tripartit, malgrat que ens podríem desanimar per tornar a caure en l'oposició, hi tornarem, perquè volem construir la Tàrrega del Futur i de les persones", ha acabat.

El nou Ajuntament de Tàrrega ha iniciat el dotzè mandat des de la recuperació de la democràcia amb quatre forces polítiques a l'arc consistorial: JxCAT (8 regidors), ERC (5 regidors), CUP (3 regidors) i PSC (1 regidor). Amb relació a la legislatura anterior, el consistori de Tàrrega incorpora 7 cares noves. Es tracta de Jordi Badias Solans i Alba Castellana Rosinés, d'ERC, Miquel Nadal Talavera, Maria Teresa Arbonés Tost, de la CUP, i Emili Gilabert Roca, Raül Arenas Isaac i Gabriel Lacambra Garcia, de JxCAT.