El bloc progressista ha aconseguit sumar els vots independentistes a última hora, mentre que el bloc conservador s'ha desintegrat. Els 350 diputats del Congrés dels Diputats han escollit aquest dijous una nova Mesa de majoria favorable a les esquerres, de cinc contra quatre representants. Presidida per la socialista Francina Armengol, comptarà amb 4 membres del PP, 3 del PSOE i 2 de Sumar, que ja han promès el càrrec. Els pactes del PSOE amb ERC i Junts per Catalunya, segellats un cop ja havia començat la sessió plenària a la cambra, han acabat de decantar la balança. Mentrestant, el desacord entre els populars i Vox ha fet que l'extrema dreta perdi la representació que hi tenia. Ara la següent pantalla és la investidura de Pedro Sánchez.
Pocs minuts abans de començar el ple, en roda de premsa, ERC ha fet públic el seu acord amb el PSOE a partir de tres condicions: l'oficialitat del català, investigar Pegasus i la fi de la repressió per totes “les vies legals”. Un cop ja iniciada la votació de la presidència, Junts ha confirmat també l'entesa amb els socialistes, amb quatre punts: el reconeixement del català a la Unió Europea, el seu ús al Congrés, i l'impuls de dues comissions d'investigació sobre les clavegueres de l'Estat i sobre els atemptats del 17-A.
Això ha permès que, de forma inesperada, Francina Armengol hagi estat escollida per majoria absoluta en primera volta, amb els 178 vots del PSOE, Sumar, Junts, ERC, EH Bildu, el PNB i el BNG. Les dues formacions independentistes han deixat clar que només és un acord per a la Mesa, que no preconfigura res de cara a la investidura de Pedro Sánchez.
A continuació s'han escollit les vicepresidències de la cambra. Com a vicepresident primer repeteix Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE) amb 113 vots i José Antonio Bermúdez de Castro (PP) amb 73 vots com a vicepresident segon. S'incorporen Esther Gil (Sumar) com a vicepresidenta tercera i Marta González (PP) com a vicepresidenta quarta. Han hagut de desempatar en una segona votació.
Un repartiment similar s'ha produït en les secretaries. Gerardo Pisarello (Sumar En Comú Podem) repeteix com a secretari primer de la Mesa. El segueixen, per aquest ordre, Guillemo Mariscal (PP), Isaura Leal (PSOE) i Carmen Navarro (PP).

Acord amb ERC
L'entesa entre ERC i el PSOE s'ha anunciat 20 minuts abans del ple i inclou l'oficialitat del català a les institucions estatals i europees, investigar Pegasus i la fi de la repressió “per totes les vies legals”.
En un primer comunicat enviat a la premsa, ERC ha anunciat que l’acord implicava el compromís de l’Estat “amb la fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les vies legals necessàries, entre elles una llei d’amnistia”. Tanmateix, els republicans han editat el missatge i eliminat la menció a la llei d’amnistia en el comunicat final.
Acord amb Junts
Per la seva banda, Junts per Catalunya no l'ha fet públic fins que ha començat la sessió constitutiva. El seu pacte contempla el reconeixement del català a la Unió Europea, el seu ús al Congrés, i l'impuls de dues comissions d'investigació sobre les clavegueres de l'Estat i sobre els atemptats del 17-A.
La formació de Carles Puigdemont no l'ha comunicat fins que no ha rebut el “comprovant” del govern espanyol que “ja ha fet efectiva la petició a la Comissió Europea perquè el català, el basc i el gallec siguin inclosos en el règim lingüístic de la Unió Europea com a llengües oficials”.
Vox queda fora de la Mesa
Estaven en converses, però les negociacions dins del bloc de la dreta per a la conformació de la Mesa del Congrés no han arribat a bon port aquest dijous. La manca d'acord amb el PP denunciada per Vox ha fet que la formació d'extrema hagi quedat fora i hagi perdut la representació a l'òrgan de govern de la cambra, on la legislatura passada va tenir Ignacio Gil Lázaro com a vicepresident.
Fa quatre anys va ser justament la manca d'acord entre el PSOE i el PP el que va facilitar que el partit de Santiago Abascal hi entrés. “És la segona vegada en democràcia que la tercera força no està representada a la Mesa”, han criticat.
Fonts del PP justifiquen que, en veure que perdien la presidència, “no tenia sentit donar cap seient a Vox a canvi de res”. Malgrat tot, aquestes mateixes fonts “no afecta el bloc d'investidura” i que els “reforça” perquè “no poden dir que són el bloc monolític de la dreta”.
Diversitat de promeses i juraments
Un cop constituïda la nova Mesa, han promès o jurat la Constitució els seus membres i la resta de diputats. Com és habitual, s'han sentit fórmules molt diverses. Des d'ERC han promès el càrrec “per imperatiu legal i fins a la consecució de la República Catalana”, mentre els de Junts ho han fet “per lleialtat al poble de Catalunya i al seu mandat de l’1 d’octubre, i compromesa amb la defensa de tots els represaliats i exiliats, per imperatiu legal”. El secretari dels comuns Gerardo Pisarello ha promès “per un nou temps republicà”. El també diputat de Sumar Jorge Pueyo ho ha fet en aragonès.