ERC Balaguer proposa formar un govern alternatiu al del PSC amb la resta de forces independentistes

El fins ara alcalde, Jordi Ignasi Vidal, continuarà liderant el partit, però refusa entrar en un possible govern municipal

581d7e5b-8ff8-4a35-a39a-34d44592a1f1 (1)
photo_camera L'alcalde en funcions de Balaguer i candidat d'ERC, Jordi Ignasi Vidal, acompanyat d'Ester Guarné i Kevin Bruque, número 2 i 3 a la llista republicana, respectivament. © Anna Berga

ERC Balaguer s'ha ofert aquest dimecres per pactar amb la resta de forces sobiranistes que van concórrer a les eleccions municipals de diumenge per formar un govern alternatiu al del PSC, partit que va guanyar les eleccions amb 6 paers. Els republicans, que han passat de primera a tercera força a la ciutat després de perdre 6 regidors, defensen que les formacions independentistes tenen "més legitimitat per governar" perquè sumen el doble de vots que els socialistes. "Ens fiquem a disposició d'ajudar que qualsevol pacte de forces catalanistes es pugui fer evitar que la ciutat torni endarrere", ha afirmat el fins ara alcalde, Jordi Ignasi Vidal, que ha anunciat que seguirà liderant el partit, tot i que rebutja formar part d'un possible govern alternatiu.

L'assemblea local d'ERC Balaguer, reunida aquest passat dilluns, ha ratificat per unanimitat la continuïtat del seu candidat i alcalde en funcions, Jordi Ignasi Vidal. Això, després que el paer en cap possés el seu càrrec a disposició del partit arran dels mals resultats de la formació en els comicis de diumenge, en què la candidatura republicana va quedar relegada de la primera a la tercera força amb 3 regidors, 6 menys que ara fa quatre anys. "Entenem que ens devem a la ciutadania que ens ha donat confiança", ha defensat Vidal.

Vidal, acompanyat d'Ester Guarné i Kevin Bruque, número 2 i 3, respectivament, a la candidatura dels republicans, ha explicat que l'assemblea també ha decidit oferir mà estesa a la resta de partits sobiranistes per evitar "que la ciutat torni endarrere" amb un govern del PSC, guanyador de les eleccions. "Les forces catalanistes tenen el doble de suports i seria molt més representable", ha indicat Vidal.

En concret, els partits independentistes sumen 10 regidors, un més del necessari per obtenir majoria absoluta. Aquests es divideixen en 3 regidors de Junts, segona força més votada que lidera Gemma Trilla, 3 d'ERC, 3 de Treballem per Balaguer, llista vinculada a Ara Pacte Local, el paraigua electoral del PDeCAT, i 1 regidor de la CUP.

Així, el govern alternatiu al del PSC ha d'estar format per almenys Junts, ERC i Treballem per Balaguer per aconseguir la majoria, un escenari que a priori no sembla fàcil pel fet que la llista de Treballem per Balaguer està formada per exmembres de Junts que van deixar la formació per desavinences amb el partit. "Si algú prioritza relacions personals al bé de la ciutat, ho haurà de justificar al seu electorat", ha afirmat Vidal.

En cas que s'aconsegueixi articular un govern amb forces independentistes, però, Vidal ha deixat clar que no en formarà part i va dir que el seu paper serà "subsidiari". "Si es fes govern no entraria perquè entenc que soc la figura a la qual cal acumular els cops", ha argumentat el paer en cap en funcions, que ha afegit que no en formaria part perquè considera que això "pervertiria el sentit del vot" de la ciutadania.