Joan Talarn presidirà la Diputació amb quatre vicepresidències d'ERC, PSC, UA i PL

Ordeig va deixar clar que durant les negociacions “tothom ha parlat amb tothom” i va asseverar que “qui s’hagi sentit discriminat menteix perquè ningú es pot sentir exclòs”, l’únic partit que va donar a conèixer els noms dels diputats que estaran a la cambra va ser ERC
Participants en l'acte de signatura del pacte de Diputació ©JosepAPérez
photo_camera Participants en l'acte de signatura del pacte de Diputació ©JosepAPérez

ERC, PSC, Unitat d’Aran i Pacte Local van signar aquest dimarts l'acord de governabilitat a la Diputació de Lleida per al mandat 2023-2027, un acord del qual es desprèn que el republicà Joan Talarn, regidor de l'Ajuntament  de Bellvís revalidarà la presidència de l'ens provincial. Els tretze diputats que conformaran l'equip de govern de la corporació van manifestar la voluntat de potenciar la governança republicana i de progrés.

Al marge de la presidència, ERC tindrà la segona vicepresidència, la primera serà pels socialistes, la tercera per a Unitat d’Aran i la quarta per Pacte Local.

Participants en l'acte de signatura del pacte de Diputació ©JosepAPérez
Participants en l'acte de signatura del pacte de Diputació ©JosepAPérez

Els grups del pacte de governança republicana i de progrés van presentar les àrees i organismes del nou govern; ERC mantindrà aquelles que ja va gestionar durant l’anterior legislatura Departament de Presidència i dependents, Recursos, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Patronat de Promoció Econòmica i Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals. Pel que fa al PSC liderarà les àrees de Cooperació Municipal i Comarcal, Noves Tecnologies-Centre de Procés de dades i Vies i Obres. A Unitat d’Aran li corresponen el Patronat de Turisme ‘Terres de Lleida’ mentre que Pacte Local assumirà les Escoles Especials i altres serveis socials en coordinació amb l’àrea de Salut.

El govern va destacar com una de les noves aportacions al mandat la incorporació al cartipàs de la figura del cap de l’oposició, que correspondrà a Junts en tractar-se del grup amb més representació fora de govern

Segons van explicar els diferents grups, aquest és un “bon” acord que vetlla pel suport als ajuntaments, amb una assignació equitativa dels ajuts, la lluita contra el despoblament i el territori, apostant per la creació de taula del Pirineu i del diàleg permanent amb l’Aran.

“És un pacte que busca la màxima transparència, el bon govern i el suport a tots els ajuntaments”, va dir el primer secretari de PSC a Lleida, Òscar Ordeig. “És un exemple de gestió de la diversitat i un acord que reconeix la singularitat de l’Aran i que té uns objectius comuns pel territori”, va afegir a representant d’Unitat d’Aran i síndica en funcions d’Aran, Maria Vergés. Per a Rosa Pujol, única diputada de Pacte Local, és un acord de “persones” que posa de manifest la “capacitat d’entesa”.

Negociació amb Junts

Junts aspirava a ocupar la presidència de l’ens després d’aconseguir 10 diputats en les passades eleccions municipals, però l’acord entre ERC, PSC, UA i Pacte Local, que va provocar l’enuig i el malestar de JuntsxCat, ho ha impedit. Al respecte, la presidenta de la Federació regional d’ERC a Lleida, Montserrat Fornells, va explicar que no van obtenir una “resposta clara” de Junts a l’exigència de mantenir la governança republicana. “Només els partits signants garanteixen l’equitat i la transparència”, va afirmar.

Ordeig va deixar clar que durant les negociacions “tothom ha parlat amb tothom” i va asseverar que “qui s’hagi sentit discriminat menteix perquè ningú es pot sentir exclòs”. L’únic partit que va donar a conèixer els noms dels diputats que estaran a la cambra va ser ERC. Aquests seran Jordi Verdú, Sandra Marco, Sandra Castro, Joan Talarn, Estefania Rufach, Òscar Martínez, Marc Baró i Josep Ramon Fontdevila.