L'alberg de temporers centra el debats electoral de Lleida

El projecte no ha estat exempt de polèmica, sobretot entre una part dels veïns del barri i els grups a l'oposició, que el rebutgen i aposten per un model amb allotjaments dispersats per diferents punts de la ciutat
Projecte del nou allotjament per a treballadors temporers a Lleida ©Paeria
photo_camera Projecte del nou allotjament per a treballadors temporers a Lleida ©Paeria

El model que s'ha d'implantar per resoldre l'acollida de temporers sense sostre que venen a treballar per la campanya de la fruita ha sigut novament un tema recurrent per als candidats que aspiren a ser els nous Paers en cap de Lleida.  El projecte no ha estat exempt de polèmica, sobretot entre una part dels veïns del barri de pardinyes i els grups a l'oposició, que el rebutgen i aposten per un model amb allotjaments dispersats per diferents punts de la ciutat.

Enderroc de les antigues sitges de cereals a Pardinyes ©JosepAPérez
Enderroc de les antigues sitges de cereals a Pardinyes ©JosepAPérez

El que proposen els grups polítics lleidatans

ERC

El candidat d'ERC a la Paeria, Miquel Pueyo, recorda que quan es va tancar l'alberg municipal al 2005, la ciutat va quedar "desproveïda" d'un recurs eficient per acollir temporers de pas i persones sense llar. Ara, això es cobreix "parcialment" gràcies a un acord amb l'entitat Jericó i des de fa tres estius, la Paeria ha habilitat pavellons de Fira de Lleida per acollir temporers durant l'estiu. Una mesura que també s'ha portat a terme a l'hivern en el marc del Pla Iglú.

PSC

No ho veu igual el cap de l'oposició i candidat del PSC a l'alcaldia, Fèlix Larrosa, que destaca que no es poden barrejar els temporers amb les persones que tenen unes necessitats de caràcter social que no tenen res a veure amb la pagesia ni amb l'agricultura. Per aquest motiu, apunta que han estat molt contundents amb el projecte de l'alberg que es vol construir a Pardinyes. Larrosa recorda que a Lleida i al conjunt de les comarques de Ponent venen unes 20.000 temporers per treballar en la campanya de la fruita i per això assenyala que un equipament que està pensat per a 140 places no resoldrà la situació. 

Junts

El candidat de Junts i actual soci de govern de Pueyo, Toni Postius, defensa que l'equipament ha d'actuar per donar solucions als temporers que es desplacen a Lleida sense contracte de treball o no tenen papers per poder treballar. En aquest sentit, demana que es diferenciï aquest col·lectiu en concret dels temporers que venen cada any a treballar, que ja tenen papers i estan vinculats a una explotació fructícola però moltes vegades tenen dificultats per poder accedir al propi habitatge. 

Activem Lleida

El candidat d'Activem Lleida, Domènec Vila, creu que des de la Paeria s'ha fet una mala gestió del "repte" que representa l'arribada de persones d'arreu per treballar a la campanya de la fruita. També demana fer una distinció entre els que venen a treballar al sector amb condicions i els que no tenen sostres. 

Ciuitadans

L'alcaldable de Cs, Maria Burrel, afirma que l'equipament és "innecessari" i critica que hagi estat una de les apostes de l'equip de govern  que es vol finançar amb "diners de tots els catalans" ja que està subvencionat per la Generalitat. 

Comú de Lleida

La candidata del Comú de Lleida, Laura Bergés, critica Junts pel fet que malgrat ostentin la regidoria d'Horta, s'hagin desentès de fer-se càrrec del dispositiu de pisos i allotjaments per a temporers sense sostre durant la campanya de la fruita. Al mateix temps, es mostra a favor de l'equipament per a múltiples usos plantejat pel govern municipal però discrepa en que dins les seves funcions, s'hi inclogui també la inclusió.

Partit Popular

El candidat del PP, Xavi Palau, assegura que si els populars són al govern municipal no es construirà l'alberg de Pardinyes. Palau s'enorgulleix d'haver estat més de 2 anys "lluitant" amb els veïns de Pardinyes per "defensar la dignitat del barri" i evitar la "imposició del govern de Pueyo i Postius". 

comentaris